Duško Knežević pisao državnom sekretaru SAD Majku Pompeu

Region 03. maj 201911:42 > 11:52
Izvor: N1

Predsednik Atlas grupe, odbegli biznismen Duško Knežević, obratio se državnom sekretaru SAD Majku Pompeu pismom u kojem ocenjuje da američka vlada "ne treba da izjednačava ostanak na vlasti predsednika Crne Gore Mila Đukanovica sa ostankom Crne Gore kao pouzdanog saveznika Sjedinjenih Američkih Država".

Iz Kneževićeve grupacije je saopšteno da je Pompeu poslat i detaljan izveštaj pod naslovom „Narod protiv predsednika – korupcija i konflikt interesa“. 

Knežević u pismu podseća Pompea na pismo koje mu je uputio 27. februara ove godine, a u kojem je naznačio da su njegova imovina i biznis u Crnoj Gori „na nelegalan način oteti od strane crnogorske vlasti“. 

„Tada sam izneo moje uverenje da Crna Gora neće moći da nastavi put evroatlantskih integracija pod vođstvom predsednika Mila Đukanovića. Od dana kada sam Vam pisao, hiljade građana Crne Gore izašlo je na ulice da na miran način demonstrira i da iskaže zahteve, koja i ja potenciram, da Crna Gora bude uspostavljena kao zemlja vladavine prava i demokratije. Ranije ove sedmice predsednici Nemačke i Francuske jasno su naznačili, čega sam se i plašio, da Crna Gora neće moći da nastavi sa integracijama u EU sve dok se ponovo ne uspostavi politička stabilnost“, navodi se u pismu Kneževića. 

U pismu upućenom Pompeu navodi da je „kao dugogodišnji prijatelj SAD, neprijatno iznenađen činjenicom“ da je Đukanoviću odobrena viza za neformalnu posetu Vašingtonu. 

„Prestiž koji se time podrazumeva na jasan način šalje poruku građanima Crne Gore da SAD ne čuju njihov zahtev za promenama. Naravno, razumem da je predsednik Đukanović odigrao značajnu ulogu u učlanjenju Crne Gore u NATO i da je takav potez utvrdio sigurnost naših zemalja. Ali ideja o NATO članstvu nije bila predsednika Đukanovića – već je bila posledica direktnog i argumentovanog zalaganja od strane ljudi kao što sam ja, uz podršku crnogorskog naroda. Stoga, SAD ne treba da izjednačava ostanak na vlasti predsednika Đukanovića sa ostankom Crne Gore kao pouzdanog saveznika SAD“, naveo je Knežević. 

Knežević navodi da su za njega i njegovu generaciju „SAD uvek bile svetlo nade da će i naša zemlja uživati pravu demokratiju i slobodu, pod zaštitom vladavine prava“.

„Istorija nas je naučila da kada se ova svetlost zamuti, sledi nestabilnost. Tako, ako SAD kao i EU želi stabilnost u mojoj zemlji i regionu, ta svetlost mora ponovo zasijati punim sjajem i uskratiti gostoprimstvo čoveku koji je spreman na sve da bi moja zemlja postala lični posed njegove familije. U mojoj domovini postoji izreka – riba smrdi s vrha. Sa ovim na umu, podelićete moju zabrinutost činjenicom da je u Crnoj Gori ovih dana zaplenjeno 50 kilograma kokaina na vojnom brodu, brodu jedne NATO članice“, navodi Knežević. 

Za Kneževićem je ranije raspisana međunarodna poternica nakon što je protiv njega pokrenuto više istraga zbog sumnje u umešanosti u nekoliko malverzacija. Nedavno je tušilaštvo protiv vlasnika Atlas grupe podiglo optužnicu zbog „zloupotrbe poslovanja u privrednom poslovanju putem podstrekivanja“, a zbog sumnje da je oštetio budžet u iznosu od 12,5 miliona evra. 

Centralna banka je ranije uvela stečaj u Kneževićevoj Atlas banci i IBM banci. Knežević je nedavno osnovao pokret Do slobode, a najavio je i nameru učešća na izborima u Crnoj Gori naredne godine.