Cipras: Grčki avioni nadziraće vazdušni prostor iznad Severne Makedonije

Region 02. apr 201915:22 > 15:27
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je u Skoplju da će grčki vojni avioni nadzirati vazdušni prostor iznad Severne Makedonije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Severne Makdonije Zoranom Zaevom, Cipras je rekao da je to predviđeno dokumentom koji su potpisali ministri odbrana dve susedne zemlje.

Na pitanje da li će grčka kontrola neba Severne Makedonije kao članice NATO biti besplatna ili će se naplaćivati, Cipras je rekao je da neće biti nadoknade za tu uslugu i istakao da je za Grčku najbolja nadoknada stabilnost susedne zemlje i regiona.

Ministri odbrane su, precizirao je, potpisali dogovor o saradnji u obuci, odbrambenoj industriji, sajber odbrani, saradnji vojnih obaveštajnih službi i takozvanoj vazduhoplovnoj politici, što u suštini znači da će grčka avijacija nadzirati nebo nad Severnom Makedonijom.

Zaev i Cipras su prethodno na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje potpisali Akcioni plan o jačanu sveobuhvatne saradnje saglasno Dogovoru iz Prespe, a ministri dve države su potpisali veći broj dogovora i memoranduma o saradnji u raznim oblastima.

Osim dogovora o saradnji u odbrani potpsani su memorandumi o saradnji u energetici, saobraćaju i povezivanju rute Solun-Skoplje-Tabanovce, infrastrukturi, zdravstvu, kao i saradnji u ubrzavanju procesa integracije Severne Makedonije u EU.

Cipras i Zaev su rekli da će Prespanski dogovor u potpunosti sprovesti jer veruju da je to od korisiti za građane Grčke i Severne Makedonije.

Cipras je istakao da su dve susedne zemlje izgubile puno vremena i da moraju da trče i žure i dodao da će Grčka nastaviti da podržava Severnu Makdoniju da pruduži sa neophodnim reformama i postane članica EU.

„Moja poseta je prva poseta jednog grčkog premijera i predstavlja istorijski korak napred na Balkanu i u Evropi. Mi smo ovde da nađemo rešenje i da gledamo napred, da gradimo mostove umesto zidova“, rekao je Cipras.

Zaev je istakao da je istorijska poseta Ciprasa snažan izraz zajedničke politike i jasan znak za rešavanje otvorenih pitanja kao doprinosa jednom novom Balkanu.

„Kada pogledate u prošlost gledate propuštene prilike, a kada pogledate u budućnost gledate otvorene mogućnosti i zajedničke interese“, rekao je Zaev potencirajući velike mogućnosti ekonomske saradnje.

U okviru jednodnevne posete Ciprasa Skoplju posle podne će biti održan Biznis forum na kojem će učestovati više od 400 kompanija od kojih je jedna četvrtina iz Grčke.