Amfilohije o protestima: Narodu treba dati slobodu

Region 27. mar. 201910:02 > 10:05
Podeli:
Izvor: AFP/Andrej Isaković

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Amfilohije kazao je, komentarišući građanske proteste u Podgorici, da narod traži slobodu i da mu je treba dati, kao i da se bivši predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović nikada kod njega nije ispovedao pa mu zato nije ni mogao savetovati da dođe u Crnu Goru i da odsluži zatvorsku kaznu.

„Čovek je stvoren za slobodu i rođen za slobodu. Pre svega za slobodu od svakoga greha, onoga što pomračuje ljudski um, srce i dušu, a onda i za slobodu od mržnje. Sloboda od samoljublja, to je ono što je osnovna nevolja svih ljudi, a naročito onih koji bivaju na vlasti, a i onih koji hoće da ih zamene. I oni su samoljubivi, pa treba jedni i drugi da se lečimo od samoljublja, da bi onda mogli na pravi način da živimo kao ljudi“, kazao je Amfilohije „Vijestima“.

Na pitanje da li je u Beogradu ispovedao nekadašnjeg potpredsednika Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića i da li mu je savetovao da dođe u Crnu Goru i odsluži zatvorsku kaznu, Amfilohije je kazao da se Marović kod njega nikada nije ispovedao, „niti se sada ispoveda“.

„Ja samo one koji se ispovedaju kod mene mogu da savetujem. One koji se ne ispovedaju, nema šta da savetujem. Oni znaju, trezveni su ljudi, imaju razuma. Svetozar Marović ima hrišćanskog duha, pa bi trebalo da taj hrišćanski duh, koji je nasledio od svoje majke od detinjstva, da obnovi u sebi. Ne samo on, nego svi mi koliko nas ima“, kazao je Amfilohije.

Podsetivši ga da je upravo on na poziv Marovića obišao bivšeg funkcionera DPS-a u zatvorskoj ćeliji u Spužu, Amfilohije je kazao da ga je video tada u zatvoru. 

„Iako je on mene ranije, kao i mnogi drugi, neprekidno grdio. Kada je otišao u zatvor, onaj koga je najviše grdio, jedini je došao da ga poseti. Što se mene tiče, ja kao mitropolit treba da imam ljubavi prema svakom ljudskom biću. Pogotovo ovde u našoj Crnoj Gori, pa prema tome i prema Svetozaru Maroviću“, zaključio je Amfilohije. 

Nakon što je priznao krivicu da je bio vođa kriminalne organizacije, koja je brojnim malverzacijama oštetila budžet Budve za više destina milona evra, Marović je pravosnažno osuđen na tri godine i devet meseci zatvora. Međutim, umesto na odsluženje preostale kazne, Svetozar Marović polovinom 2016. godine odlazi u srpsku prestonicu, zbog navodnog bolničkog tretmana i od tada se nije vraćao u Crnu Goru.