Optuženi lideri DF: U istoriji nema propalijeg i smešnijeg državnog udara

Region 26. mar 201917:34 > 17:39
Izvor: REUTERS/Stevo Vasiljević

Optuženi lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, poručili su tokom završnih reči u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora da ne priznaju sud, te da je proces koji se protiv njih vodi politički montiran. "Nema propalijeg i smešnijeg državnog udara u istoriji državnih udara", izjavio je Milan Knežević.

On tvrdi da DF 16. oktobra nije planirao nikakav upad u Skupštinu.

„DF nije planirao te noći da prospe kap ničije krvi u Podgorici“, napomenuo je Knežević.

Milan Knežević je u završnoj reči izjavio da su crnogorski predsednik i premijer, Milo Đukanović i Duško Marković, nalogodavci sudskog postupka, a da su izvršioci ljudi iz pravosuđa i bezbednosnih struktura.

On smatra da je ovaj slučaj montirana hajka protiv Srba u Crnoj Gori, Srbiji i regionu.

„Pripremaju im se žute trake kako bi bili proglašeni za civilizacijsku pošast koju treba getoizirati“, ocenio je on.

Ranije danas Mandić je izjavio da ne priznaje sud i da je već sve presuđeno.

POVEZANE VESTI

On je rekao da se sudski proces ubrzava zbog aktuelnih protesta građana i da će presuda biti u cilju širenja straha.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je na kraju završne reči pre par dana rekao da je dokazano da je kriminalna organizacija fukncionisala po tačno određenim pravilima unutrašnje kontrole i discipline.

On je za Kneževića predložio blažu kaznu jer je njegovo učešće bilo ideološke prirode i nije stekao nikakvu materijalnu korist. Strožiju kaznu tražio je za drugog lidera DF Andriju Mandića.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF.

Optuženi su srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu. Protiv prevodioca DF Ananija Nikića vodi se poseban postupak dok se Branki Milić sudi u odsustvu. Ona je u novembru samoinicijativno napustila suđenje nezadovoljna nalazom veštaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u ambasadi Srbije u Podgorici, gde se još nalazi.

Tužilaštvo je sa devetoro srpskih državljana potpisalo sporazum o priznanju krivice. Oni se terete da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.