Nova istraga protiv Todorića, sumnja u malverzacije oko nekretnina Agrokora

Region 25. mar. 201921:57 > 22:03
Podeli:
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebačko državno tužilaštvo saopštilo je da je početkom godine pokrenulo i treću istragu u slučaju Agrokor kojom se osnivač i bivši vlasnik hrvatskog koncerna Ivica Todorić i još dve osobe sumnjiče za malverzacije u Agrokoru teške oko 1, 25 miliona evra.

Istragom su obuhvaćeni i nekadašnja izvršna potpredsednica za poslovanje i poslovni razvoj u Agrokoru Piruška Canjuga i bivši direktor zadužen za građevinske investicije Ante Huljev.

Informaciju o pokretanju nove istrage najpre su danas objavili hrvatski mediji, a tek poslepodne je potvrdilo Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

U saopštenju objavljenom na internet stranicama tužilaštva navodi se da se troje osumnjičenih terete za krivično delo zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju kojim su oštetetili Agrokor, a sebi pribavili imovinsku korist u visini od 1.250.000 evra.

Tužilaštvo je preciziralo da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična dela krajem 2013. u Zagrebu i u Švajcarskoj, a krivičnim delima pribavljena je korist jednom trgovačkom društvu u Švajcarskoj.

U saopštenju se dodaje da je rešenje o sprovođenju istrage postalo pravosnažno i da je u toku postupak dobijanja saglasnosti za vođenje krivičnog postupka od nadležnog tela Velike Britanije.

Naime, Todorić je po otvaranju afere Agrokor krajem 2017. pobegao u Veliku Britaniju koja ga je godinu kasnije izručila Hrvatskoj.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo i da je krajem 2018. donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv 48-godišnje austrijske državljanke, ali ono još nije postalo pravosnažno.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, nova istraga vezana je za tzv. sejl-lisbek (sale-leaseback) ugovore između Agrokora i američkog fonda za nekretnine W. P. Carey sa kojim je Agrokor zaključio više ugovora o prodaji nekretnina, skladišta, supermarketa i hipermarketa, kao i povratnog najma prostora. Navodno je, piše dnevnik, Agrokor američkom fondu prodavao svoje nekretnine i tako u svakoj transakciji dobijao više desetina miliona evra svežeg kapitala, a istovremeno je sa tim fondom ugovarao dugoročni najam tih nekretnina.

List navodi da se smatra da je Agrokor tako zaobilazio klasično kreditiranje kod poslovnih banaka, ali tužilaštvo ne inkriminira „sale-leaseback“ ugovore kao takve, nego „curenje“ dela sredstava prilikom njihove realizacije.

Na novu istragu putem bloga reagovao je i Ivica Todorić. On je odbacio optužbe uz tvrdnju da je „u pitanju klasično političko pakovanje Plenkovićeve (premijera Hrvatske) mašinerije laži, izvrtanje istine i izmišljanje od strane Plenkovićevog režima i njegovih ortaka“.