Sud u Skoplju zabranio prodaju knjige prvog predsednika Sobranja

Region 21. mar 201915:23 > 15:27
Podeli:
Izvor: Freeimages/creationc

Građanski sud u Skoplju zabranio je privremeno prodaju knijige prvog predsednika makedonskog parlamenta Stojana Andova "Do atentata i posle njega" po tužbi bivšeg ministra spoljnih poslova Ljubomira Frčkoskog za klevetu.

Kako je prenela agencija Makfaks, Andov u toj knjizi implicira da je Frčkoski umešan u atentat na prvog predsednika makedonske države Kiru Gligorova u oktobru 1995. godine.

Prema advokatima Frčkoskog, poslednja knjiga Andova „Do atentata i posle njega“, ima „šokantnu klevetničku sadržinu“ kojom su „povređeni čast i ugled“ tužitelja.

Autor knjige Andov je za portal MKD rekao da je „iznenađen i razočaran“ odlukom suda „Skoplje 2“ i da je to apsurdna odluka i „neočekivan presedan“.

„Ovaj neočekivan presedan ne govori dobro o stanju u zemlji. Dosada se nije desilo da sud zabrani knjigu“, rekao je Stojan Andov.

Privremena zabrana prodaje knjige Stojana Andova, prema odluci skopskog građanskog suda, važi do pravosnažnog završetka postupka za utvrđivanje odgovornosti po tužbi za Frčkoskog za klevetu i nadoknadu nematerijalne štete.