Završne reči: Tužilaštvo ostaje pri optužnici za pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Region 19. mar 201913:02 > 13:05
Izvor: N1

Iznošenje završnih reči u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine počelo je u podgoričkom Višem sudu, a specijalni tužilac Saša Čađenović je saopštio da Tužilaštvo u potpunosti ostaje pri optužnici.

Iznošenju završnih reči ne prisustvuju pojedini advokati odbrane koji nisu angažovani po službenoj dužnosti, a optuženi među kojima su i lideri opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su najavili da će sami dati završne reči.

Advokati su napustili suđenje nezadovoljni što je sutkinja Suzana Mugoša odbila da u dokaze uvrsti snimke krunskog svedoka saradnika Saše Sinđelića koji je negirao sve što je rekao na sušenju, odnosno da je u Crnoj Gori planiran državni udar.

U međuvremenu je Mugoša odbila da uvrsti i snimke Sinđelića koje je dostavilo Tužilaštvo a na kojima se vidi da Sinđelić pak potvrđuje svoj iskaz koji je dao u sudu. Ona je navela da ni jedne ni druge snimke u ovoj fazi postupka nije moguće tretirati kao dokaze, te da za to postoji mogućnost nakon iznošenja završnih reči.

Snimci su objavljeni u pojedinim medijima, a ne zna se odakle potiču, gde su nastali, niti je moguće proveriti njihovu autentičnost. Zbog toga je iznošenje završnih reči nekoliko puta odlagano i danas je konačno počelo.

Čađenović je rekao da u celosti ostaje pri optužnici protiv okrivljenih lica. On je kazao da je optuženi Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije, prvo negirao navode Tužilaštva, ali da je u naknadnom svedočenju potvrdio tvrdnje Sinđelića kojem je rekao da ne želi da učestvuje u protestima, ako su planirani sukobi.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica ruskih državljana za koje Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU-a Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i Mihailo Čađenović, vozač DF-a.

Optužnicom su obuhvaćeni srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević. Srbija je odbila izručenje Ristića i Bogićevića i njima se sudi u odsustvu.

Protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se poseban postupak dok se Branki Milić sudi u odsustvu. Ona je u novembru samoinicijativno napustila sudjenje nezadovoljna nalazom veštaka koji je procenjivao njeno zdravstveno stanje i odlukom Suda da odbije njegovo izuzeće i utočište našla u Ambasadi Srbije u Podgorici, gde se još nalazi.

Tužilaštvo je sa devetoro srpskih državljana potpisalo sporazum o priznanju krivice. Oni se terete da su u noći poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. oktobra 2016. godine, planirali upad u Skupštinu, hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, sa ciljem da se Crna Gora spreči da uđe u NATO.