Oliveri Lakić uručena nagrada: Odgovorna vlast ne sme da okrene leđa novinaru

Region 07. mar 201922:35 > 22:51
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP Photo/Andrew Harnik

Novinarka Vijesti Olivera Lakić, kojoj je na svečanosti u Vašingtonu uručena međunarodna nagrada "Hrabra žena", izjavila je da je žalosno da u Crnoj Gori novinar mora da bude hrabar da bi se bavio svojim poslom.

„Mnogo je teških godina iza mene i mnogo je toga teškog što me tek čeka. Uvek govorim sebi da je onaj ko nepravdu čini, nesrećniji od onog koji je trpi. To me teši svih ovih godina. I ja trpim, borim se koliko mogu i, uprkos svemu, slobodna sam i srećna žena i nezavisna novinarka u pravom smislu te reči“, navela je ona u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa. 

PROČITAJTE I:

 Kako je dodala, neprijatelji države su svi oni koji ugrožavaju slobodu medija i novinara, na bilo koji način i sa bilo koje pozicije u društvu, ili na vlasti. 

„I u Crnoj Gori, i ovde u Americi, i svugde u svetu. U demokratskim državama odgovorna vlast nikada ne sme da okrene leđa novinaru, ili da ga na bilo koji način ugrozi. Verujem da će doći dan kada će institucije moje države biti na mojoj i strani mojih kolega i da ćemo se zajedno boriti za bolje, bezbednije i pravednije društvo“, napisala je Olivera Lakić. 

Novinarki Vijesti Oliveri Lakić danas je na svečanosti u sedištu Stejt departmenta u Vašingtonu uručena Međunarodna nagrada Hrabra žena (International Women of Courage Award) koju dodeljuje američki Stejt department.

Oliveri Lakić nagradu su uručili Prva dama SAD Melanija Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo.

Lakić je, kako je saopšteno, nagradu dobila za posvećenost istraživačkom novinarstvu i razotkrivanju korupcije i organizovanog kriminala, uprkos napadima na nju i pretnjama upućenim njoj i članovima njene porodice.

Melanija Tramp je kazala da su žene nagrađene danas simbol hrabrosti i uzor budućim generacijama. Hrabrost je, kako je rekla, vrlina koja je najpotrebnija današnjem društvu. 

„Hrabrost razdvaja one koji samo govore o promenama od onih koji zapravo preduzmu nešto“, rekla je ona.