Džaferi: Balkan izlazi iz zone nestabilnosti

Region 02. mar 201911:28 > 11:30
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi ocenio je da Balkan posle više decenija prestaje da bude "bure baruta".

Upitan da li smatra da su na prostoru Balkana moguće nove nestabilnosti poput onih iz 90-ih godina, Džaferi je kazao da je sada situacija potpuno drugačija imajući u vidu da je proces išao napred u pozitivnom smislu.

„Balkan polako izlazi iz zone koja je trajala decenijama – da je bure baruta. Ostaju još dve tačke koje treba bilateralno da se reše, to su odnosi Beograda i Prištine i funkcionalni status Bosne i Hercegovine. Time će Balkan završiti integrativni proces“, naveo je Džaferi za podgoričke Vijesti.

Džaferi je rekao da treba poštovati volju institucija i građana u Srbiji, koja je odabrala da nema interesa da se priključi NATO, ali da radi intezivno na priključenju EU.

„Pozivamo da se ta pitanja reše na način da bude prihvatljivo i za njihove građane i institucije“, dodao je Džeferi.

On je kazao da se u Severnoj Makedoniji ne oseća pritisak zbog izvesnog pristupanja NATO jer je, kako je naveo, „to gotova priča“.

„Nema takvog pritiska i osećaja da neko pritiska zato što je taj proces završen, taj put je otvoren i bespredmetno je više pričati o pritisku“, istakao je Džaferi.

Crnogorski parlament ratifikovao je juče na sednici koju su obeležili brojni incidenti Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO.

Poslanici Demokratskog fronta su Džaferija, koji je prisustvovao sednici, nazvali teroristom koji je pucao na makedonske policajce. Do sada se nikada nije desilo u Crnoj Gori da su se na taj način poslanici odnosili prema nekom stranom gostu.