Devojčica koju je otac bacio s balkona izašla iz kome, njemu određen pritvor

Region 01. mar 201915:48 > 15:58
Podeli:
Izvor: N1 Zagreb

Josipu Rađaku, ocu koji je u Pagu bacio decu s balkona, određen je pritvor do 30 dana, potvrdio je Hrvoje Visković, istražni sudija Županijskog suda u Zadru. Najteže povređena devojčica je izašla iz indukovane kome, ali je i dalje u životnoj opasnosti, drugoj su operisane kosti lica.

Devojčica koja je prebačena u Zagreb više nije u indukovanoj komi. „Stanje deteta je ozbiljno, ali stabilno“, saopšteno je iz bolnice. Dr Milivoj Novak kaže da ona ima teške povrede, ali da je njeno stanje u poslednjih 14 sati stabilno. Devojčica ima povredu glave i to je najveći problem, istakao je. „U petak nad devojčicom ne bi trebalo da bude zahvata. Na aparatu je za disanje i još uvek je u životnoj opasnosti. Nije u induciranoj komi i reaguje na nadražaje“, dodao je.

POVEZANE VESTI

Zamenik upravnika zadarske bolnice Edi Karuc otkrio je kakvo je zdravstveno stanje ostalih troje mališana. On kaže kako se osmogodišnjakinja koja je u petak ujutro operisana trenutno oporavlja na odeljenju intenzivne nege u bolnici u Zadru.

„Operisane su kosti lica, ne oko. To je sve što smo planirali. Juče nije bilo hitno, danas smo to uradili da ne ugrozimo oko“, rekao je Karuc novinarima.

I drugo dvoje dece dobro se oporavljaju. Dečak ima malu količinu vazduha u plućima, ali doktori očekuju da će se tokom dana i taj problem rešiti. Petogodišnjakinja je zadobila lake telesne povrede i prema Karucovim rečima ona je „najbolje prošla“.

Otac se branio ćutanjem

Josipu Rađaku je određen pritvor zbog mogućnosti uticaja na svedoke, mogućnosti ponavljanja dela i zbog težine počinjenog krivičnog dela, navode iz Županijskog suda u Zadru.

Visković je potvrdio da se osumnjičeni 54-godišnjak u svima fazama branio ćutanjem. „Ne znamo ništa o njemu, nemamo nikakve informacije“, kazao je.

„Propisana kazna za ovako teško krivično delo je do 40 godina zatvora, a ako se odredi više kazni dugotrajnog zatvora, kazna se može popeti i na više od 50 godina“, pojasnio je Visković.

Kako će teći proces zavisiće, pojašnjava, prvenstveno od toga šta će pokazati psihijatrijsko veštačenje. „Osoba koja je neuračunljiva ne može biti kriva, određuje joj se smeštaj na psihijatriji, najpre šest meseci, a potom prema potrebi“, pojasnio je Visković.

Ispitaće se svedoci i sprovesti veštačenje, primarno psihijatrijsko veštačenje u Zagrebu, kako bi se utvrdilo psihičko stanje osumnjičenog pre krivičnog dela, a kako bi se znalo je li bio uračunljiv odnosno je li znao što je radio, kažu iz županijskog tužilaštva.

Kaže da su 54-godišnjaku uzeli krv i urin, ali da nalazi nisu poznati.

Sve detalje u vezi sa ovim slučajem možete pročitati na našim hr.n1info.com stranicama.