Pahor: Zapadni svet se menja na kontradiktoran način

Region 21. feb. 201914:46 > 14:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Denis Balibouse

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je na kraju dvodnevne posete Briselu da je zadovoljan razgovorima sa čelnicima EU i NATO, a posebno time što je predsednik EK Žan-Klod Junker prihvatio učešće na konferenciji inicijative Tri mora u junu u Ljubljani, a visoka predstavnica EU Federika Mogerini na majskom samitu Procesa Brdo Brioni u Tirani.

Posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Pahor je rekao da „Slovenija u potpunosti pripada zapadnom svetu i sa njim deli i prilike i probleme“, prenela je agencija STA.

„Problem je u tome kako ćemo moći da se pozicioniramo u teškim okolnostima, jer se zapadni svet menja na kontradiktoran način“, rekao je Pahor.

On je naveo da je „razgovor s Tuskom započeo pitanjem da li će biti dovoljno političkih fantazija, ideja i vizija da se opravda podrška koju će na evropskim izborima verovatno dobiti političke snage koje se zalažu za jačanje EU“.

Tusk je, nakon sastanka s Pahorom, saopštio da je „sastanak bio dobar“ i da su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu, budućnosti Evrope i konferenciji Brdo Brioni.

U vezi sa Zapadnim Balkanom, Pahor je rekao da je vrlo važno da EU sada ne dopusti da Severna Makedonija ostane na cedilu, već da u junu dobije odluku o početku pristupnih pregovora.

Osim budućnosti EU i Zapadnog Balkana jedna od važnih tema Pahorove dvodnevne posete bila je i predstojeća konferencija Inicijativa tri mora koja okuplja 12 srednjoevropskih i sredozmenih članica EU.

Predsednik Slovenije juče je razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i generlanim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.