Albanska opozicija na antivladinim protestima, traži nove izbore

Region 21. feb. 201912:36 > 12:38
Podeli:
Izvor: REUTERS/Florion Goga

Hiljade demonstranata pristalica albanske opozicije opkolile su zgradu Parlamenta u Tirani tražeći ostavku vlade za koju tvrde da je korumpirana i povezana sa organizovanim kriminalom.

Stotine policajaca i kolutovi bodljikave žice štite zgradu parlamenta od demonstranata a današnja sednica je otkazana.

Opozicioni poslanici predvođeni Demokratskom partijom desnog centra Ljulzima Baše potpisali su pisma ostavke iz parlamenta i traže prevremene izbore.

Pristalice opozicije okupile su se ispred zgrade parlamenta sa antivladinim posterima i sloganima.

„Mi ćemo sada voditi građansku, mirnu i demokratsku borbu da vratimo legitimitet i demokratiju u Albaniji“, rekao je Baša za AP pre početka protesta.

Vladajući Socijalisti imaju 74 od 140 mesta u parlamentu. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesar Johanes Han osudili su odluku poslanika da izađu iz Parlamenta kao „kontraproduktivnu“ i naveli da je ona suprotna izboru albanskih građana i da podriva napredak koji je zemlja ostvarila na putu ka EU.

Američka ambasada u Tirani pozvala je pristalice opozicije da mirno izražavaju svoje pravo na okupljanje i da odbace nasilje, a vladu da pokaže uzdržanost.

Na protestima prošle nedelje demonstranti su pokušali da prodru u kancelarije socijalističkog premijera Edija Rame, a policija je upotrebila suzavac.