Junker: Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je pitanje rata ili mira

Region 20. feb. 201920:49 > 20:55
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer, u suprotnom, postoji rizik od povratka u 90-te godine prošlog veka, izjavio je danas u Briselu predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Perspektiva zemalja članica zapadog Balkana mora biti stvarna jer ako te zemlje ne postanu članice EU – reskiramo povratak u 90-te. Mislim da je to pitanje rata ili mira, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Pahorom.

On je najavio kako će učiniti sve da dođe do na sastanka na vrhu Inicijative tri mora koji organizuje predsednik Slovenije početkom juna u Ljubljani.

„U potpunosti podržavam tu inicijativu“, rekao je Junker, koji je i 2018. učestvovao na samitu Inicijative u Bukureštu.

Inicijativa tri mora je, kako navodi agencija Hina, izvorno zajednički hrvatsko-poljski projekat, pokrenut 2016. na sastanku u Dubrovniku, a cilj je jačanje trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa okuplja 12 zemalja EU: Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.