Tužilaštvo sumnjiči Gruevskog i Veljanovskog da stoje iza upada u Sobranje 2017.

Region 20. feb 201920:31 > 22:10
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Makedonsko državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv petoro osumnjičenih za organizaciju nasilnog upada u parlament, među kojima su bivši lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski i bivš predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski, koji je večeras priveden.

Pored Veljanovskg i Gruevskog za organizaciju nasilja nad političkim protivnicima osumnjičeni su i bivši ministri i funkcioneri VMRO DPMNE Spiro Ristovski i Mile Janakieski, kao i tadašnji funkcioner Uprave za bezbednost i kontraobaveštajne poslove (UBK) Nikola Boškovski, prenei su makedonski mediji.

Veljanovski je večeras priveden u skopski krivični sud po nalogu tužilaštva, ali je pušten jer se pozvao na poslanički imunitet. Osim njega na ispitivanje su privedeni Ristovski i Janakieski.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je pokrenulo istragu protiv pet osoba, čija imena nije navelo, zbog sumnje za krivično delo „terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti“.

„Nalazi iz predistražnog postupka ukazuju da su osumnjičeni na početku 2017. godine pripremili i realizovali plan s namerom da onemoguće mirno preuzimanje vlasti“, navodi tužilaštvo.

Tužilaštvo dodaje da su osumnjičeni „u tom cilju organizovali i materijalno podržavali masovne proteste, prvo pred Državnom izbornom komisijom, a zatim i proteste pokreta Za zajedničku Makedoniju koji su kulminirali nasilnim ulaskom u Sobranje Makedonije 27. apriila 2017“.

„Osumnjičeni su kao organizatori uključili ukupnu partijsku strukturu (VMRO DPMNE) i materijalna sredstva za ispunjenje tog cilja i omogućili kontinuirano smanjivanje broja policajaca za obezbedjivanje protesta“, navodi se u saopštenju.

Prema Tužilaštvu, osumnjičeni su s namerom da ugroze ustavni poredak i bezbednost „kritičnog dana organizovali neometani ulazak narodnih masa u parlament, uključili patriotska udruženja i nagovarali na vršenje nasilja“.

Istovremeno su, dodaje se, iz sedišta političke partije VMRO DPMNE u centru Skoplja „mobilizovali članstvo partije“.

Jedan od osumnjičenih je, prema Tužilaštvu, vozilom Uprav za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK) „pred parlament Republike Makedonije doneo vatreno oružje i pancirne prsluke“.

„Tim aktivnostima osumnjičeni su među građanima izazvali osećaj nesigurnosti, ugroženosti i straha“, navodi tužilaštvo za organizovani kriminal, dodajući da je za trojicu osumnjičenih tražilo od suda da odredi pritvor zbog mogućnosti bekstva i pritiska na svedoke.

Gruevski i Boškovski su u bekstvu i protiv njih dvojice se u Makedoniji vode sudski postupci po optužnicama Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore.