Budimir Lončar odbio nagradu grada Zagreba zbog hajke koja se vodi protiv njega

Region 19. feb. 201914:20 > 14:24
Podeli:
Izvor: Filip Kos/PIXSELL

Poslednji jugoslovenski ministar spoljnih poslova Budimir Lončar (95) izjavio je da zbog hajke koja se vodi protiv njega ne želi da primi priznanje Grada Zagreba za izuzetna dostignuća i značajan doprinos međunarodnoj saradnji Hrvatske i ostalih zemalja članica EU.

„Nakon što je objavljeno da gradonačelnik grada Zagreba (Milan Bandić) želi da mi uruči visoko priznanje glavnog grada Hrvatske, postao sam predmet kampanje što poprima sve odlike javnog linča“, napisao je Lončar u saopštenju dostavljenom hrvatskim medijima.

On je dodao da nema namere da se brani od recikliranih optužbi, jer je o svemu sam tome već govorio.

„Ono što sam rekao može se proveriti uvidom u relevantne dokumente. Postoje, uostalom, i živi svedoci“, dodao je.

Lončar je odbacio sve optužbe nazvavši ih neutemeljenim i bespredmetnim i dodao da je postao „objekat javnog, odnosno medijskog iživljavanja pojedinaca i grupa koji preko njega žele da se obračunaju s prošlošću“.

On je rekao da mu je „ispod časti“ da ulazi u bilo kakvu polemiku s onima koji ga optužuju, ali da ne može da „ne konstatuje da upadljivo ćute oni organi i institucije države koji bi im po službenoj dužnosti morali pokloniti ne samo pažnju, nego i reagovati na njihovo nedopustivo i anticivilizacijsko ponašanje“.

„To me ćutanje zabrinjava čak i više od hajke što se protiv mene vodi, jer ona govori o atmosferi u našemu društvu, atmosferi u kojoj je moguće nekoga nekažnjeno pribijati na stub srama. Danas mene, a sutra – ko zna koga. Siguran više nije niko“, napisao je Lončar.

On je istakao da u nastalim okolnostima ne može i ne želi da primi priznanje.

„Neki će se takvoj mojoj odluci zlurado veseliti, videći u tome svoju pobedu, neki će biti razočarani, ocenjujući da sam ustuknuo. Niti su oni koji me besomučno napadaju pobedili, niti sam se ja povukao. Naprosto ne želim ni na koji način učestvovati u tome žalosnom igrokazu koji sramoti moju domovinu“, istakao je Lončar i poručio da se više o tome neće oglašavati.

Lončar je naglasio i da će činjenice ostati činjenice bez obzira na sve.

„Naša prošlost uključuje i strahote ustaške NDH i pobedonosnu Narodno-oslobodilačku borbu, u kojoj sam s ponosom učestvovao dajući svoj skromni doprinos tome da su u Hrvatskoj danas i moj Zadar, i Rijeka, Istra i ostrva, te da je Hrvatska na kraju Drugog svetskog rata bila na pobedničkoj strani. Prošlost o kojoj govorim uključuje i posleratni razvoj i međunarodnu afirmaciju Jugoslavije, a time i Hrvatske, u čemu sam imao ne malog udela“, naveo je Lončar.

Poslednji jugoslovenski ministar spoljnih poslova dodao je da prošlost uključuje i tri decenije samostalne Hrvatske u čemu je, kako je napisao, takođe ostavio trag.

„Objektivni istoričari proceniće moju ulogu u svemu tome. Zapenjeni hajkači – ne! A ja neću nikome dopustiti da mi otme moj mir i dostojanstvo“, istakao je Lončar na kraju pisma javnosti.

Nedavna odluka zagrebačkog gradonačelnika Mlana Bandića da dodeli posebno priznanje Budimiru Lončaru izazvala je kritike Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zagrebački ogranak te stranke ogradio se od Bandićeve odluke rekavši da je on odluku doneo „svojom voljom i političkom procenom“.

Oni su naveli da se o delovanju Budmira Lončara još u septembru 1991. izjasnio prvi predsednik Hrvatske i HDZ Franjo Tuđman. „Tim se rečima nema ni dan danas šta dodati ili oduzeti“, objavio je HDZ ne citirajući pritom Tuđmanovu izjavu.

Lončar, koji je bio savetnik hrvatskim predsednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću, našao se na meti kritika i desnog političkog spektra uključujući i neke opskurne desničarske medije.

Hrvatski mediji podsećaju da je Tuđman početkom 90-tih godina rekao da „Budimir Lončar kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnutu Republiku Hrvatsku“ i da je „propustio da izrazi lojalnost Hrvatskoj, čime se stavio na stranu protivnika mirnog demokratskog i pravednog rešenja jugoslovenske političke krize“.