Specijalni tužilac Crne Gore nije saslušao Đukanovića oko afere s Kneževićem

Region 18. feb. 201923:05 > 23:11
Podeli:
Izvor: JOHN THYS/AFP

Crnogorski specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da se protiv vlasnika "Atlas grupe" Duška Kneževića vodi šest postupaka zbog sumnji da je formirao više kriminlanih grupa koje su pranjem novca, utajom poreza i zloupotrebama u privrednom poslovanju oštetile državu za više stotina miliona evra.

Katnić je u emisiji „Ukrštene riječi“ na Prvoj televiziji kazao da je tužilaštvo „tek počelo“ sa istragama protiv Kneževića, te da je u pripremi dokumentacija za izdavanje međunarodne poternice za bisnismenom sa trenutnom adresom u Londonu.

Za Kneževićem je rapisana nacionalna poternica i određen mu je pritvor.

Specijalni tužilac je kazao da nije saslušao predsednika države i lidera vladajuće DPS Mila Đukanovića zbog afere „Koverat“, obznanjene objavom video snimka na kome se vidi kako njegov generalni sekretar i nekadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović uzima donaciju od Kneževića za finansiranje kampanje vladajuće partije.

“Nisam saslušao (Đukanovića) jer sam do činjenice koju bi možda saznao iz njegovog iskaza došao iz drugih dokaza i ne vidim potrebu da do istog odgovora dolazim saslušavajući ga“, kazao je Katnić.

Prema njegovim rečima, postoje posredni dokazi da se Đukanović i Stijepović nisu dogovarali oko novca koje je nekadašnjem gradonačelniku Podgorice u svojoj kući u Zeti uoči izbora 2016. dao vlasnik „Atlas banke“.

Osumnjičeni biznismen je, međutim u više navrata ponovio da je Stijepoviću dao novac po dogovoru sa Đukanovićem, te da je DPS-u uoči izbora 2016. godine donirao 200.000 dolara. On tvrdi da je za izbore u poslednjih 25 godina DPS-u dao milione evra.

Bivši gradonačelnik, aktuelni savetnik predsednika države, povodom ovog slučaja osumnjičen je za pomaganje pri pranju 47.500 hiljada evra, koliko je DPS, nakon kazne izrečene od strane Agencije za sprečavanje pranja novca (ASK) vratila u budžet.

Zbog kršenja zakona o finansiranju partija, DPS je kažnjen i maksimalnom novčanom kaznu od 20.000 evra.

Specijalni policijsko-tužilački istražni tim je, po kazivanju Katnića obavio pretres lokalnog odbora DPS-a u Zeti, ali ne i centrale partije u Podgorici.