Inspekcijski nadzor posle žigosanja učenika: Direktora smenjuju, školi kazna

Region 12. feb. 201914:09 > 14:12
Podeli:
Izvor: Dino Stanin/PIXSELL

Prosvetna inspekcija podnela je izveštaj resornoj ministarki o rezultatima nadzora u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi Zadar u kojoj je jedan učenik upaljačem žigosao dvoje školskih drugova.

„S obzirom na utvrđeno stanje, školskom odboru upućen je predlog za razrešenje direktora, dok je za dva zaposlena predloženo izdavanje pisanog upozorenja uz mogućnost otkaza ugovora o radu“.

Inspekcijskim nadzorom utvrđene su i druge nepravilnosti u radu ustanove, zbog čega je škola dobila novčanu kaznu, a izrečene su joj i naredbe za ispravljanje propusta i nepravilnosti.

„Kao što sam već nekoliko puta naglasila, ponoviću da škola mora biti mesto nulte tolerancije na bilo koji oblik nasilja ili diskriminacije, a svi u školi, pre svega učitelji i direktori, imaju odgovornost da štite sistem od nasilja i preveniraju ovakve situacije“, objavila je ministarka obrazovanja Blaženka Divjak.

Podsetimo, u toj je školi 6. februara jedan učenik užarenim upaljačem u obliku slova „U“  žigosao dvoje školskih drugova.

Direktor Jozo Dragić kazao je da to „nije inkriminišuće delo, već su mediji napravili senzaciju“.