Saslušan Slobodan Kašćelan, zbog opasnosti od bekstva određen mu pritvor

Region 09. feb. 201908:36 > 09:40
Podeli:
Izvor: N1

Viši sud u Podgorici je nakon saslušanja odredio pritvor Slobodanu Kašćelanu koji slovi za šefa kavačkog kriminalnog klana. Njemu je pritvor odredjen zbog opasnosti od bekstva i upućen je u zatvor u Spužu.

Kašćelan je juče izručen Crnoj Gori po takozvanoj pojednostavljenoj proceduri.

Kašćelan je nakon skoro dve godine bekstva uhapšen 12. decembra prošle godine u iznajmljenom stanu u Pragu, na osnovu Interpolove poternice Podgorice koja je za njim bila raspisana 2017. zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih dela. 

On je prilikom hapšenja kod sebe imao dva pasoša, francuski i kosovski na ime Slobodan Perić.

Odmah nakon njegovog hapšenja u Prag su doputovali crnogorski istražitelji, ali je Kašćelan odbio da razgovara sa njima. Dva dana kasnije, češki mediji objavili su video-snimak akcije privođenja čime su demantovane spekulacije da se sam predao. On je 2014. godine osuđen na dve godine i osam meseci zatvora zbog pokušaja ubistva Igora Markovića, u Prčnju 2010. godine. 

Terete ga i da je formirao 15-članu grupu koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, švercom droge, mitom i pranjem novca.

Detalji izručenja

Slobodan Kašćelan (55) iz Kotora izručen je pod jakim obezbeđenjem iz Praga u Podgoricu juče u 14.26 redovnom linijom Austrija erlajnsa, a njegov dolazak u Podgoricu držao se u strogoj tajnosti, piše podgorička Pobjeda. 

Od Praga, preko Beča do Podgorice, Kašćelana su pratili češki specijalci u civilu, skupa sa crnogorskim kolegama, trudeći se da izazovu što manju pažnju putnika tokom dva međunarodne leta. Prema uobičajenoj proceduri za ovakva izručenja, ekipa koja je pratila Kašćelana prva je ulazila u avion i, prilikom presedanja, poslednja napuštala kabinu, navodi podgorički list. 

U Podgorici je, sat pre sletanja aviona iz Beča, napravljen raspored pripadnika Interventne i Posebne jedinice policije, čak su raspoređeni i snajperisti, kako je to uobičajeno ukoliko se proceni da postoji i minimalna mogućnost da „subjekt transporta“ bude životno ugrožen.

Nakon što je avion stigao do aerodromske zgrade, redovni putnici su, kao što je uobičajeno, prošli kroz carinski terminal i pasošku kontrolu, dok je Kašćelan direktno iz aviona ušao u policijski automobil koji ga je čekao na pisti. Prema pisanju Pobjede, glava mu je bila prekrivena crnom vrećom, a imao je pancir, jer je procenom bezbednosnih službi utvrđeno da postoji rizik za njegovu bezbednost.