RSE: SAD tvrde da je ruski oligarh Deripaska davao novac partiji u Crnoj Gori

Region 20. dec. 201820:37 > 20:44
Podeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Kancelarija američkog Trezora za kontrolu inostrane imovine je objavila da su ruski oligarh Oleg Deripaska i njegov ključni saradnik Viktor Aleksijevič Bojarkin bili uključeni u obezbeđivanje ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori pre parlamentarnih izbora 2016, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi na internet stranici američkog Trezora, a prenosi RSE, Bojarkin i još 15 agenata ruske Vojne obaveštajne službe (GRU) su sankcionisani, odnosno blokirana im je sva imovina, a državljanima SAD je zabranjeno da sa njima obavljaju transakcije.

Razlog je što su, prema nalazima Trezora, ruski članovi GRU-a učestvovali u štetnim aktivnostima uključujući mešanje u američke izbore, pokušaje podrivanja sajber sredstvima međunarodnih organizacija i pokušaj ubistva u Velikoj Britaniji.

Viktor Aleksejevič Bojarkin je oficir GRU-a direktno odgovoran Olegu Deripaski u čije je ime delovao i vodio biznis pregovore. „Njih dvojica su uključeni u obezbeđivanje ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori pre izbora 2016“, navodi se na stranici Trezora, ali se ne precizira o kojoj se političkoj partiji u Crnoj Gori radi.

Ruski oligarh Oleg Deripaska je poznat kao investitor u Crnoj Gori, koji je osam godina bio vlasnik najveće fabrike aluminijuma u toj zemlji. Crnogorska vlada je 2013. godine odlučila da preuzme vlasništvo nad bankrotiranom kompanijom.

Deripaska je poveo nekoliko međunarodnih sporova protiv Crne Gore koje je izgubio.

U Crnoj Gori se više od godinu vodi sudski postupak za pokušaj terorizma u kome su ruski obaveštajci optuženi za finansiranje nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora 2016. Među optuženima su i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić. Treći lider Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević optužen je za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca. Pored njega za isto krivično delo je optužen banjalučki biznismen Momir Nikolić i još deset osoba, mahom aktivista Medojevićevog Pokreta za promene, političke stranke koja pripada Demokratskom frontu.

Istraga je otpočela kada je policija otkrila u automobilu aktivista Demokratskog fronta više desetina hiljada evra i dolara, koji su zaplenjeni.

Specijalno tužilaštvo je ranije navodilo da je Momir Nikolić finansirao kampanju Demokratskog fronta za parlamentarne izbore iz nelegalno stečenog novca. Prema navodima Specijalnog tužilaštva, nelegalne aktivnosti su se događale u vreme kampanje za parlamentarne izbore u oktobru prošle godine.

Medojević i ostali lideri DF su, tokom istrage, tvrdili da ne postoje dokazi o pranju novca, te da je „istraga protiv njih politički obračun vlasti i tužilaštva protiv opozicije“.