Građani Banjaluke ispred Skupštine: Ko je ubio Davida?

Region 17. dec 201819:57 > 20:11
Izvor: N1

Građani Banjaluke, predvođeni Davorom Dragičevićem, ocem ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, koji su večeras protestovali ispred zgrade Narodne skupštine Repubike Srpske, gde se održava posebna sednica parlamenta na kojoj se bira nova Vlada RS, vratili su se na Trg Krajine, a potom mirno razišli.

Aktivisti grupe „Pravda za Davida“, njih oko stotinu, tražili su da Dragan Lukač ne bude ponovo izabran za ministra unutrašnjih poslova, jer su, kako tvrde, pripadnici policije u martu ove godine organizovali ubistvo Davida Dragičevića.

„Ubico, ubico, ubice, ubice“, uzvikivali su građani okupljeni ispred parlamenta RS.

Građani su pevali pesmu „Klinac iz geta“ i uzvikivali „Ko je ubio Davida?“, „Pravda za Davida“.

N1

Ispred zgrade Narodne skupštine bio je raspoređen policijski kordon, a okupljeni građani poziali su policajce da skinu uniforme i stanu na stranu naroda.

Okupljenim građanima pridružili su se i neki od opozicionih poslanika.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen, silovan i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

POVEZANE VESTI

U međuvremenu, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv dvojice krimi tehničara, koji su bili na uviđaju po pronalasku tela mladića i koji su uništili donji veš nastradalog, koji je mogao da bude jedan od ključnih dokaza o načinu na koji je David Dragičević ubijen.

Porodica mladića tvrdi da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi „Pravda za Davida“, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.