Nominaciju Zaeva i Ciprasa za Nobela za mir predlaže dobitnica iz 2015.

Region 17. dec 201813:13 > 13:15
Podeli:
Izvor: Reuters/Ognen Teofilovski

Premijere Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, za Nobelobu nagradu za mir lično će predložiti dobitnica te nagrade za 2015. godinu, Tunižanka Uided Bušamaui.

Kako su preneli makedonski mediji, Bušamaui će predlog da Zaev i Cipras zbog postizanja prespanskog dogovora budu kandidovani za Nobelovu nagradu za mir za narednu godinu predstaviti sutra u Skoplju.

„Dogovor iz Prespe, u koji su uložili ogromnu energiju, gledam kao izuzetno značajan proces koji zaslužuje da bude nominovan za Nobelovu nagradu. I generalni sekretar UN, gopspodin Antonio Gutereš, ovih dana je ponovo istakao taj dogovor kao model za rešavanje problema u svetu“, rekla je Bušamaui, koja je Nobelovu nagradu dobila kao član organizacije za prelazak iz diktature u demokratiju (Tunisian National Dialogue Quartet).

 Skupu na Univerzitetu FON u Skoplju, na kojem će bit predstavljenja nominacija Zaeva i Ciprasa za Nobelovu nagradu, prisustvovaće i inicijatori te ideje, grčki evroposlanik iz Sirize Stelios Kolulu, bivši ambasador Makedonije u NATO Nano Ružin i makedonski novinar Branko Tričkovski.

„Najteže je bilo da ih ubedimo da prihvate da budu kandidovani. Ohrabrujući rezultati dogovora iz Prespe su nam dali energiju da produžimo sa našom inicijativom. Obratili smo se dobitnici Nobelove nagrade Uided Bušamaui, koje je podržala inicijativu da lično kandiduje Zaeva i Ciprasa“, rekao je Koluglu za Dojče vele na makedonskom.

Inicijatore te ideje danas će u Skoplju primiti ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i predsednik parlamenta Talat Džaferi, a nakon sutrašnje ceremonije 19. decembra idu u Atinu gde će se sresti i sa grčkim premijerom Ciprasom.