Protest DF-a: Iza naredbe o hapšenju poslanika stoji DPS

Region 12. dec 201820:28 > 20:32
Izvor: Srna

Čelnici opozicionog Demokratskog fronta (DF) optužili su večeras vrh Demokratske partije socijalista (DPS) da stoji iza naredbe o hapšenju poslanika tog saveza Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, koji su današnjom odlukom Ustavnog suda oslobođeni od zatvora.

Protestu nisu prisustvovali Medojević, koji je već 12 dana u zatvoru, i Knežević, koji je hapšenje izbegao neprekidnim boravkom u Skupštini od 30. novembra, kada je ono naloženo.

Dvojica poslanika čekaju rešenje Ustavnog suda o obustavljanju kazne zatvora i oni će uskoro biti na slobodi, potvrdio je agenciji Beta ranije danas jedan od njihovih branilaca Dražen Medojević.

POVEZANE VESTI

Lideri Fronta su optužili čelnike vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) – premijera Duška Markovića, predsednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića i ministra pravde Zorana Pažina da su „nalogodavci“ hapšenja dvojice poslanika Fronta, dok su predstavnike pravosudne vlasti nazvali „njihovim slugama“.

„Ne postoje slobodne sudije, profesionalno tužilastvo….Oni su sluge spremne da urade sve sto se od njih traži, što narede Đukanović, Marković i Pažin se bespogovorni sprovodi“, rekao je na protestu pred nekoliko stotina okupljenih jedan od čelnika Fronta Andrija Mandić.

Član predsedništva Fronta Predrag Bulatović saopštio je na skupu da je Mandić pozvan od strane specijalnog policijskog, istražnog tima da svedoči o „škaljarcima i kavčanima“, kako se nazivaju dva suprotstavljena narko klana u Crnoj Gori.

Večerašnji protest je bio najavljen u nedelju, a uoči odluke Ustavnog suda o žalbama odbrane Medojevića i Kneževića na odluku da budu uhapšeni, jer su odbili da svedoče zbog javno iznetih tvrdnji o primanju mita pojedinih predstavnika pravosuđa u dva odvojena slučaja.

Srna

Oni su uhapšeni bez prethodne odluke Skupštine o skidanju imuniteta, što je izazvalo oštru osudu dela javnosti, uz ocenu da se „uvodi cenzura“, te da je hapšenje poslanika zbog javno izgovorene reči „pravno nasilje“.

Front je, međutim, iako je Ustavni sud obustavio rešenje o izvršenju kazne, odlučio da nastavi sa protestima i pozvao opoziciju da im se pridruži u „vaninstitucionalnoj borbi“ do ostavke vlade i novih izbora.

Večerašnji protest je završen mirno. Front sem poziva opoziciji da im se pridruži u „vaninstitucionalnoj borbi“ nije precizirao dalje korake.