Otkriven spomenik Tuđmanu u Zagrebu

Region 10. dec 201818:13 > 19:12
Podeli:
Izvor: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska danas obeležava 19. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, a tim povodom u centru Zagreba je otkriven njegov spomenik.

Spomenik je postavljen kod Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na raskrsnici ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Osim državnog vrha, otkrivanju spomenika prisustvovao je i crkveni vrh i porodica prvog hrvatskog predsednika. Na ceremoniji došlo do manjeg incidenta. Nakon što je neko viknuo „Tuđman je zločinac“, došlo je do naguravanja među grupom okupljenih, a navodno je neko i udaren.

Protest YIHR u Zagrebu zbog spomenika Tuđmanu

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) iz Hrvatske protestovala je na Međunarodni dan ljudskih prava, protiv postavljanja spomenika nekadašnjem hrvatskom predsedniku Franju Tuđmanu, navodi se u saopštenju YIHR-a. 

U saopštenju se navodi da je Tuđman tokom poslednje decenije 20. veka „bio simbol delovanja protiv sopstvenih građana, zakona i Ustava“, kao i da je zaslužan za „uništenu ekonomiju i degradiran sistem vrednosti utemeljen na snažnom nacionalizmu i vrednostima suprotnim ljudskim pravima“. 

„Delovanje Tuđmana obeleženo je i nizom ratnih zločina i masovnim kršenjima ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama“, navodi se u saopštenju i dodaje da je prema presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bio deo udruženog zločinačkog poduhvata i da je odgovoran za agresiju Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu. 

YIHR navodi da Tuđman predstavlja vrednosti „koje se ne smeju prenositi sadašnjim i budućim generacijama“.