Uhapšen general Armije BiH zbog ratnog zločina

Region 05. dec 201807:41 > 16:08
Podeli:
Izvor: PIXSELL / Ilustracija

General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhapšen je u njegovom stanu u Sarajevu zbog sumnje u ratne zločine.

Njegovi advokati Kadrija Kolić i Mirsad Crnovršanin za N1 kažu da jedinu informaciju koju imaju za sada jeste da Tužilaštvo BiH Drekovića sumnjiči za napad na Kalinovik.

Kolić je izjavio da je njegov branjenik nezakonito uhapšen, jer Tužilaštvo BiH nije proverilo sve činjenice u vezi s mogućnošću da njegov klijent pobegne u Srbiju.

„Uhapšen je (Dreković) jer Tužilaštvo BiH smatra da postoji opasnost od njegovog bekstva u Srbiju, što je potpuni nonsens, jer je Tužilaštvo moralo znati i proveriti da on nema važeće lične dokumente Srbije, niti je tamo boravio od ’90. godine“, rekao je Kolić, preneli su sarajevski mediji.

On tvrdi da Dreković nije bio ni na sahrani svojih roditelja, koji su nedavno umrli na području Sandžaka.

Ramiz Dreković je rođen u Tutinu, a uhapšen je jutros u Sarajevu zbog sumnji da je kao komandant Četvrtog korpusa Armije BiH počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku kod Konjica, u proleće 1995. godine.

„Po nama je ovo čista zloupotreba od strane postupajućeg tužilaštva, jer je bilo dužno da proveri sve činjenice i navode i što je bilo dovoljno da ga pozovu da se izjasni. Mi ćemo veoma jednostavno pokazati da su te činjenice lažne, netačne i da tu nema i ne može biti nikakve krivične odgovornosti Drekovića“, kazao je advokat Kolić.

Na hapšenje generala Drekovića oštro je reagovala Stranka demokratske akcije (SDA), koja je ocenila da je to „uzaludan pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora“.

„Neprihvatljiv je sam čin hapšenja osoba koje su uvek spremne da se odazovu pozivu pravosudnih institucija i to se može tumačiti jedino kao namera da se branioci BiH dodatno ponize“, navedeno je u saopštenju SDA.

Iz ove stranke su naveli da su čvrsto opredeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, kao i za nezavisnost pravosudnih institucija, ali da je, kako su ocenili, više nego očigledno da je Tužilaštvo BiH podleglo političkim pritiscima i da se vodi kampanja protiv branilaca Bosne i Hercegovine.