Generalu Đukiću 9 godina zatvora za rušenje brane Peruća

Region 23. nov. 201815:08 > 15:26
Podeli:
Izvor: (ilustracija)

Na splitskom Županijskom sudu zbog ratnog zločina nad civilima na devet godina zatvora osuđen je penzionisani general JNA, sedamdesetogodišnji Borislav Đukić, koji je naredio aktiviranje ekspoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Tokom suđenja je dokazano da je 1993. godine kao zapovednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica srpske paravojske (tzv. milicije vojske SAO krajine), kao podređeni Ratku Mladiću i Mili Novakoviću, naredio aktiviranje 30 tona ekspoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

To je Hrvatskoj elektroprivredi prouzrokovalo ukupnu štetu od oko 130 miliona kuna (17,5 miliona evra). Naime, direktna šteta bila je 90 miliona kuna (oko 12 miliona evra), dok je na sanaciju brane potrošeno 10 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Sudsko veće kojim je predsedavao sudija Slavko Lozina, obavezalo je Đukića da ako presuda od devet godina zatvora postane pravosnažna, u roku od četiri godine nadoknadi štetu.

Brana Peruća je u eksploziji pretrpela oštećenja, ali je izdržala jer su radnici HEP-a nasipanjem sprečili nastajanje udarnog talasa vode i poplavu područja nizvodno od Peruće, što bi ugrozilo živote najmanje 50.000 ljudi.

„Đukić je isplanirao i organizovao rušenje brane s ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem živi oko 50.000 stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio naredbu da minira, naredio je svojim potčinjenima da aktiviraju eksploziv, što su oni i učinili, te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je pretila potapanjem velikog područja sprečili su radnici HEP-a“, rekao je sudija Stipe Lozina u obrazloženju.

General JNA Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Milom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Hagu, Đukić u splitskom, a Novaković i Korica su umrli.

Protiv Đukića je podignuta još jedna optužnica zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima, u kojoj se tereti da je kao zapovedni kadar sa još četiri pukovnika i jednim potpukovnikom JNA od avgusta 1991. godine, pa sve do akcije Oluje izdavao naredbe za napade na civilna naselja na području Šibenika.

Penzionisani general JNA Đukić je uhapšen u Crnoj Gori u julu 2015. godine.