Makedonija će tražiti ekstradiciju Gruevskog od Mađarske

Region 15. nov 201815:01 > 15:04
Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Ministarstvu pravde Mađarske ovih dana biće dostavljen zahtev Makedonije za ekstradiciju odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, najavio je potparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

On je na konferenciji za novinare rekao da je započet proces za ekstradiciju begunca Gruevskog i da se priprema obimna dokumentacija, od oko 400 strana, koja će biti prevedena na mađarski i dostavljena vlastima Mađarske.

U toj dokumentaciji, koje priprema Ministarstvo pravde Makedonije, kako je istakao, biće obrazloženo zašto Gruevski treba da bude ispručen Makedoniji.

POVEZANE VESTI

Bošnjakovski je potvrdio da se utvrđuje način na koji je poslanik i bivši premijer, kojem je prošle godine sud oduzeo lični i diplomatski pasoš, napustio Makedoniju i ko mu je pomogao.

„Odeljenje unutrašnje kontrole MUP sprovodi postupak za moguću umešanost policajaca, a Sektor unutrašnjih poslova Skoplje radi na utvrđivanju načina bekstva i da li su mu eventualno pomogle osobe spolja“, rekao je Bošnjakovski.

Osim polcije, i makedonsko državno tužilaštvo je započelo predistražni postupak sa bekstvom osuđenog Nikole Gruevskog u Mađarsku.

„U vezi sa tim događajem postoje osnovane sumnje da su određena službena lica, zloupotrebljavajući službeni položaj i ovlašćenja, omogućile osuđenom da nelegalno napusti Makedoniju“, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo.

Bivši makedonski premijer pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je „u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život“ i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.