Istraga protiv najbogatijeg Makedonca i još 12 osoba

Region 09. nov. 201812:41 > 15:20
Podeli:
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Specijalno tužilaštvo Makedonije za prisluškivane razgovore saopštilo je da je otvorilo istragu u kojoj su među osumnjičenima i najbogatiji domaći biznismen Jordan Kamčev i bivši direktor državne bezbednosti Sašo Mijalkov.

Pored Kamčeva i Mijalkova, koji je uz njegovog rođaka i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, smatran najmoćnijim čovekom tokom desetogodišnje vladavine VMRO DPMNE, za „zločinačko udruživanje, oštećivanje ili povlašćivanje poverilaca, prevaru, pranje para i zloupotrebe službenog položaja“, osumnjičeno je još 11 osoba, među kojima i biznismen Cvetan Pandeleski.

„U toku predistražnog postupka obezbeđeno je dovoljno dokaza iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su osumnjičeni u 2012. i 2013. učinili krivična dela za koje se terete, lično i preko formi koje su bile ili su u njihovom vlasništvu“, navodi se u saopštenju povodom otvaranje istrage koja je nazvana „Imperija“.

Iz Specijalnog tužilaštva navode da je danas u saradnji s policijom obavljeno 12 pretresa i da je uhapšeno pet osumnjičenih, ali se ne navode njihova imena.

Za to pet osumnjičenih, koji će, dodaje se, danas biti izvedeni pred sudiju za prethodni postupak, zatražene su posebne mere obezbeđenja prisustva.

Specijalno tužilaštvo ističe da je sproveden opsežan predistražni postupak u kojem su preuzete desetine predmete koje su vodila osnovna tužilaštva.

„Ubrzo se učekuje proširenje istrage na nove osobe i nova krivična dela, a radi obezbeđivanja imovinsko-pravnih zahteva oštećenih osoba i obezbeđivanja predmeta koji proizlaze iz krivičnih dela biće zatraženje i mere za privremeno obezbeđivanje te imovine“, navodi se u saopštenju (jonsk.mk).

Mediji podsećaju da je Bugarska u aprilu ove godine zatražila saglasnost Skoplja da 48-godišnjeg Kamčeva, koji ima biznis u i toj zemlji, imenuje za počasnog konzula u Makedoniji, ali da ta odluka još nije doneta.

Prema biografiji koja je tada priložena uz zahtev, Kamčev je vlasnik i akcionar u brojnim firmama, među kojima su i bolnice Adžibadem sestina u obe susedne zemlje, mlečna kompanija „Zdravje Radovo“, Hotel Meriot u Skoplju, „Beton Štip“, koji je bio angažovan na izgradnji objekata „Skoplja 2014“.

Bio je i jedan od vlasnika propale medijske firme Medioja print Makedonija (MPM), koja je predmet istrage Specijalnog tužilaštva kao najveći donator izborme kampanje VMRO DPMNE na lokalnim izvorima 2013.

Ugledni ekonomski magazine Forbs je Kamčeva 2016. proglasio za najbogatijeg Makedonca i jednog od retkih koji je u 2015. povećao bogatstvo.

Sa 46 godina, Kamčev je tada bio jedan od najmladjih bogataša na listi Forbsa.