Profesor predaje biologiju po Bibliji, a ne iz udžbenika

Region 04. okt 201813:45 > 13:49
Izvor: N1

Profesor biologije na uglednoj prirodno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci predaje učenicima da je zemlja centar svemira, da globalno zagrevanje ne postoji, kao i da je teorija evolucije samo "gebelsovska propaganda".

Profesor Ivan Turinski na predavanja dolazi sa Biblijom, njegove najvažnije teze, prema svedočenju učenika, jesu da evolucija ne postoji, te da su sve biljke i životinje nastale iz talasa, ali ne morskih, već iz područja visokog i niskog pritiska.

Profesor tvrdi i da je postojalo samo jedno ledeno doba, a da je svemir star 9.000 godina.

Na predavanja profesora Turinskog požalili su se brojni učenici i roditelji.

Svojim, kako mediji navode, „fundamentalističkim i klerikalnim“ stavovima profesor se hvali na „Fejsbuku“, mada je neke objave izbrisao nakon što je počela afera.

Turinski je, prema podacima dostupnim na internetu, diplomirao biologiju na Univerzitetu Josipa Jurja Štrosmajera u Osijeku.

Turinski je pozvao učenike da odbace ono što piše u udžbenicima i preporučio im da čitaju samo Bibliju.

Profesor je naveo da je Zemljina kora formirana „u roku od tri do šest minuta“, te da „čovek ne pripada carstvu životinja i da je u svojoj suštini odvojen od životinjskog sveta, ali da ga nauka, nažalost, još svrstava u primate“.

Na pitanja učenika da li u pismenim ispitima moraju navesti ono što on predaje, pošto se to kosi sa onim što piše u udžbeniku, Turinski im je poručio da, ipak, „moraju napisati ono što piše u udžbeniku, jer se ne smeju otkriti“, ali da ne zaborave „pravu istinu“.

Većina učenika usprotivila se stavovima profesora, kao i njihovi roditelji i najavljuju obraćanje državnim institucijama.

Liberalni mediji u Hrvatskoj komentarišu da je klerikalizacija društva poodmakla u svim sferama života, te da je slučaj profesora Turinskog samo jedna u nizu takvih afera.