NDP: U Republici Srpskoj 92.000 birača više nego stanovnika

Region 26. sep 201811:45 > 11:49
Podeli:
Izvor: N1

U Republici Srpskoj, prema zvaničnim statističkim podacima, ima oko 92 hiljade birača više nego što ima stanovnika, što izaziva sumnju na mogućnost prevare i krađe glasova na izborima 7. oktobra, saopštio je Narodni demokratski pokret (NDP).

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske i popisa iz 2013. godine, u Republici Srpskoj živi 1.170.342 stanovnika, a prema zaključenom Centralnom biračkog spiska 7. maja ove godine u RS ima 1.262.408 građana sa biračkim pravom.

Radi se o „višku“ od 92.066 ljudi, navedeno je u saopštenju NDP-a.

Iz ove stranke su zatražili da zvanične institucije, nadležne za sprovođenje izbora, objasne kako se došlo do ovolike razlike.

„Pitamo se kojim metodama i mahinacijama je moguće izmisliti identitete birača i napraviti ovako skandalozne i za razum uvredljive statistike“, upozorili su iz NDP-a.

U saopštenju se navodi da „nelogičnosti postoaju jasnije i očiglednije“ kada se zvanični podaci uporede na nivou izbornih jedinica i lokalnih samouprava pojedinačno.

„Samo u izbornoj jedinici dva za Narodnu skupštinu RS broj birača je veći za oko 12 hiljada od broja stanovnika i iznosi 146.408, a prema popisu je evidentirano ukupno 134.696 stanovnika na području opština Srbac, Laktaši, Gradiška i Prnjavor, koje čine ovi izbornu jedinicu“, ističe NDP.

Broj birača nije samo veći od broja popisanih stanovnika, dodaje se u saopštenju, već se on povećao i u odnosu na brojke sa poslednjih lokalnih izbora 2016. godine, što je, kako se ocenjuje, potpuno apsurdno, ako se ima u vidu trend masovnih odlazaka stanovništva i negativna stopa prirodnog priraštaja u poslednjoj deceniji.

U izbornoj jedinici tri (banjalučka regija) broj glasača u odnosu na loklane izbore 2016. godine povećan je za 7.799, dok je u izbornoj jedinici devet (istočna Hercegovina) došlo je do povećanja broja glasača za gotovo sedam hiljada u odnosu na pre dve godine, naveli su iz NDP-a.