Grabar Kitarović podsetila Tačija: Granice uklesane u kamenu

Region 25. sep 201811:15 > 12:39
Podeli:
Izvor: N1

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da je predsedniku Kosova Hašimu Tačiju posle susreta u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, "podsetila na principe Badinterove komisije o nepromenljivosti granica".

„Bilo je interesantno da razgovaram sa predsednikom Kosova (Hašimom) Tačijem o odnosima između Beograda i Prištine i o temi koja se čuje poslednje vreme o mogućnosti razmene teritorija. Mi smo po tom pitanju veoma pažljivi i prenela sam mu naše argumente i stavove kao i činjenicu principa Badinterove komisije da granice bivše Jugoslavije treba da budu uklesane u kamenu“, kazala je hrvatska predsednica, prenosi prištinski portal koha.net.

Predsednica Hrvatske je na temu dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine razgovarala i sa generalnim sekretaron UN Antoniom Guterešem tokom diskusijeo stanju u regionu Zapadnog Balkana.

Arbitražnu komisiju Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija pod nazivom Badinterova komisija, sastavio je Savet ministara Evropske ekonomske zajednice 1991. godine, kako bi Mirovna konferencija o Jugoslaviji dobila adekvatne pravne savete.

Jedan od zaključaka te komisije o granicama je da se „granice između Hrvatske i Srbije, Bosne i Hercegovine i Srbije, i eventualnih drugih susednih nezavisnih država ne mogu se menjati, osim uz slobodno postignut dogovor“ i da „osim ako nije drugačije dogovoreno, bivše granice postaju granice zaštićene međunarodnim pravom“.

Tači: Isti pogledi na dešavanja u regionu

Predsednik Kosova Hašim Tači je tokom susreta sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Njujorku rekao da Kosovo i Hrvatska imaju iste poglede na dešavanja u regionu i da imaju tradicionalno partnerstvo.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Kosova, tokom susreta se razgovaralo o produbljivanju bilateralnih odnosa, povećanju trgovinske razmene kao i o podršci evroatlantskim integracijama Kosova.

Tači je istakao da je Kosovo zahvalno Hrvatskoj zbog izuzetne pomoći u izgradnji države Kosovo, jačanju demokratije, obezbedjivanju sigurne budućnosti na evroatlantskom putu, posebno prema EU i NATO.

„Za nas je Hrvatska, kao članica EU i NATO i kao jedna od glavnih regionalnih aktera, partner Kosova u službi jačanja stabilnosti i mira u regionu. Delimo iste poglede na dešavanja u regionu i imamo tradicionalno partnerstvo“, kazao je Tači.

Tači i Grabar Kitarović su razgovarali i o evroatlantskoj perspektivi Kosova i o poslednjoj fazi dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.