Vladajuća većina u RS ne želi sednicu o Davidu Dragičeviću

Region 10. sep. 201817:26 > 17:27
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj su po drugi put odbacili zahtev opozicije za sazivanje posebne sednice Narodne skupštine RS na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda bila "razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS u slučaju ubistva Davida Dragičevića".

Na Kolegijumu Skupštine poslanici vladajućih stranaka, Saveza nezavisnih socijaldemorkata, Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije, nisu podržali predloženi dnevni red, dok poslanici opozicionih stranaka Partije demokratskog progresa (PDP) i Srpske demorkatske stranke (SDS) tvrde da sednica morala biti zakazana, jer je zahtev za njeno održavanje potpisalo 28 poslanika.

Prema tvrdnjama opozicije, kada inicijativu za sazivanje posebne sednice potpiše dve trećine narodnih poslanika, što je sada bio slučaj, Kolegijum, u skladu s poslovnikom o radu parlamenta, samo formalno potvrđuje dnevni red i zakazuje datum održavanja sednice.

Opozicioni poslanici smatraju da je ponovo prekršen poslovnik o radu Narodne skupštine RS.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je posle sednice Kolegijuma da je manji deo MUP RS i pravosudnih institucija „deo hobotnice, uvezan s političkim partijama i da će tek promena vlasti dovesti do rešavanje ubstva Davda Dragičevića“.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak je rekao da je danas dokazano da Skupština pod kontrolom vladajuće većine.

Opozicioni poslanici su ocenili da je bezbednosna situacija u Banjaluci i RS „zabrinjavajuća“, a Borenović je najavio da će zbog jučerašnjeg napada na odbornika PDP-a u Skupštini Banjaluke Draška Stanivukovića u Čelincu biti podneta prijava protiv predsednika RS Milrada Dodika.

Vladajuća koalicija u RS je ranije, na Kolegijumu 28. avgusta, takođe odbila zakazivanje posebne sednice u vezi s ubistvom Dragičevića.

Dragičević (21) je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je ubistvo njihovog sina planirano, da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Tužilaštvo u Banjaluci je pre par dana podiglo optužnicu protiv dvojice krim tehmičara, zbog uništavanja Davidovog donjeg veša, koji je mogao biti jedan od ključnih dokaza o tome na koji način je mladić stradao.

Otac ubijenog mladića je kazao da traži odgovornost za sve koji su učestvovali u planiranju i ubistvu njegovog sina, kao i zataškavanju ubistva, od, kako je naveo „dna do vrha piramide“.

Vlastima RS Davor Dragičević dao je rok do 5. oktobra da reše organizovano ubistvo njegovog sina, zapretivši da će, ako se to ne desi, on stvar preuzeti u svoje ruke.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi „Pravda za Davida“, na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.