Nakon zemljotresa i pada nivoa reke Vrljike, situacija bolja

Region 08. sep 201813:07 > 20:18
Izvor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vodostaj reke Vrljike u Imotskom, koji je posle potresa u subotu ujutro na nekim mestima opao i do jednog metra, počeo je da se popravlja i trenutno nije ugroženo vodosnabdevanje Imotskog iz glavnog izvorišta Opačac, javila je Hina.

Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić rekao je da je tokom dana vodostaj u glavnom izvorištu Opačac porastao desetak centimetara, što znači da se nivo reke popravlja i da po prvim informacjama riblji fond i biljni svet nisu ugroženi.

On je rekao da je deo reke na kojem je opao vodostaj obišli stručnjaci koji brinu o zaštiti životne sredine, a podsetio je da su i ranijih godina nakon potresa zabeležene slične pojave.

„U takvim slučajevima smanji se kapacitet izbacivanja vode iz njihovih vrela“, rekao je gradonačelnik Imotskog.

U maju 2004. reka Vrljika posle potresa povukla se na nekoliko sati „u utrobu zemlje“, ali se ubrzo „vratila“, navodi Hina.

Potres s epicentrom u BiH, izmedju Čitluka i Posušja, snage 3,7 stepeni po Rihteru, zabeležen je u petak oko 22.35, a u Hrvatskoj se osetio u širem području od Sinja do Makarske.

Nakon zemljotresa, u subotu rano ujutro stanovnici ovog kraja su se našli u panici jer je nivo reke Vrljike na njenim glavnim izvorištima s kojih se pitkom vodom snabdeva 98 odsto stanovništva Imotske krajine, počeo da opada.

Za tri sata nivo vode je bio metar niži.

Ljudi su u neverici počeli da se okupljaju oko izvorišta i sa zebnjom prate ovu prirodnu pojavu, svesni koliko im reka znači.