Gradonačelnik Varaždina stao uz Bajagu: Ovo nije Karlovac

Region 16. avg. 201810:07 > 11:25
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Dino Stanin

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok komentarisao je zahtev branitelja da se otkaže nastup Bajage na festivalu "Špancirfest", i rekao da je Bajaga već nastupao u tom gradu i da to mesto nije Karlovac.

„Ništa posebno. Bajaga je nastupao dva puta za proteklih osam godina u Varaždinu. Nismo nikada imali protivljenja tom nastupu, niti negativne reakcije. Verovatno je to odjek na ono što se dogodilo u Karlovcu, ali Karlovac nije Varaždin“, rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Organizator koncerta je Turistička zajednica grada Varaždina.

Nakon što je otkazan koncert Momčila Bajagića Bajage na Danima piva u Karlovcu, i bivši pripadnici 7. gardijske brigade „Pume“, zatražili su da mu se otkaže gostoprimstvo u Varaždinu. 

„Mi kao branitelji borili smo se za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku – demokratsku u smislu da svako ima pravo da iznese svoje mišljenje, da peva i sluša ono što želi, ali da se pritom poštuju drugi, bez vređanja i ponižavanja. Nije nam namera da namećemo zabrane, ali kao branitelji i građani imamo pravo na svoje stavove, a još više na poštovanje koje imaju svi veterani u demokratskim zemljama. Smatramo kako je krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebno za hrvatske branitelje, da se organizuje nastup srpskog pevača Momčila Bajagića-Bajage, koji je tokom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podržavao velikosrpsku agresiju na teritoriji međunarodno priznate Republike Hrvatske“, poručili su branitelji u saopštenju. 

Iako se Bajagi pripisuje pevanje četničkih pesama u Kninu, nema dokaza da se to dogodilo. Bajaga je, takođe, u nekoliko navrata isticao da se protivi ratu i aktivno je učestvovao u protestima protiv Miloševićevog režima. 

Muzika je večna, preživeće sve, i branitelje, kazao je u Novom danu dr Nele Karajlić, komentarišući „slučaj Bajaga“. „Ali ono što je meni važno, jeste da se u mom gradu takva budalaština ne može dogoditi. Zato ja živim u Beogradu, a ne u Karlovcu ili Varaždinu, ili u nekom drugom gradu u kom nekih pet ljudi može da odluči šta ću ja da slušam i šta ću ja da pevam“.