Sud BiH odlučio: Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj

Region 26. jul. 201814:34 > 14:50
Podeli:
Izvor: N1

Prizivno veće suda BiH odlučilo je da Zdravko Mamić ne može da bude izručen Hrvatskoj, preneli su u četvrtak lokalni mediji. Sud u Sarajevu Hini je potvrdio da je odluka doneta, ali nije otkrio njen sadržaj, uz obrazloženje da traje postupak dostave zainteresovanim strankama.

Da je sud odbio Mamićevo izručenje objavio je list „Dnevni avaz“, pozivajući se na na tužiteljku Gordanu Bosiljčić koja je vodila postupak u ime tužiteljstva.

U sudu pojašnjavaju da su samo ispitivali postojanje zakonskih pretpostavki za izručenje i da konačnu odluku o tome donosi ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša.

Očekivana odluka prizivnog veća potvrdila je stajalište vanraspravnog veća istog suda koje je zaključilo da ne postoji zakonska osnova za izručenje Mamića na osnovu zahteva hrvatskog ministarstva pravosuđa i poternice županijskog suda u Osijeku.

Hrvatski sud je bivšeg izvršnog direktora „Dinama“ nepravomoćno osudio na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja novca iz tog fudbalskog kluba.

Mamić je uoči izricanja presude u junu pobegao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu i od tad boravi u Međugorju. Nakon toga je u BiH regulisao državljanstvo te zemlje na koje ima pravo po rođenju. Shodno s tim dobio je i bosansku ličnu kartu i pasoš. 

Sud i tužilaštvo BiH i Mamićeva odbrana saglasni su kako Mamić ne može biti izručen, jer je ugovor između BiH i Hrvatske o izručenju njihovih državljana potpisan u novembru 2012, a kaznena dela zbog kojih je Mamić osuđen i zbog kojih se traži njegovo izručenje počinjena su pre toga. Zato bi u njegovom slučaju to značilo retroaktivnu primenu ugovora, što ne bi bilo zakonito.

Tužilaštvo BiH je na ekstradicionom ročištu 17. jula reklo da bi Hrvatska slučaj Mamić trebalo da prepustitbosanskohercegovačkom pravosuđu, što znači ili nastavak postupka u BiH ili slanje zahteva da Mamić kaznu izdržava u toj zemlji u slučaju pravomoćne presude.