Marković: Sramna izjava Irineja, nećemo uzvraćati SPC

Region 25. jul. 201815:47 > 15:53
Podeli:
Izvor: AFP/Daniel Leal-Olivas

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u Podgorici da bi Zakon o verskim slobodama što pre trebalo da bude na stolu, jer će njime, kako je ocenio, biti rešene nesuglasice između crnogorske države i Srpske pravoslavne crkve.

Marković je nazvao neprihvatljivom i sramnom izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja o položaju Srba i SPC u Crnoj Gori, ali je dodao da Crna Gora „neće koristiti još ružnije reči i još prljaviji odgovor“, ali ni revidirati svoju politiku i svoje odluke. 

„Niti ćemo revidirati našu odluku o članstvu u NATO, niti ćemo povlačiti naše odluke o priznavanju država koje smo priznali, niti će nas bilo ko i bilo čija izjava zaustaviti na putu evropske integracije i da Crnu Goru gradimo kao multietničku i multikonfesionalnu državu kao temelju njene vrednosti i njenog postojanja“, rekao je Marković. 

On je rekao da će vlada nastaviti snažno da izgrađuje dostojanstvo Crne Gore i njen ukupni državotvorni karakter.

„To se ne radi verbalnim polemikama i vraćanjem otrovnih strelica nego sistematičnim i odgovornim jačanjem institucija i poverenjem u sopstvenu državu“, dodao je. 

On je rekao da nedavna izjava patrijarha SPC Irineja nije prvi atak na Crnu Goru sa te adrese. 

„Nažalost, sa te adrese umesto poruka mira, suživota i pronalaženja dijaloga tamo gde se razlikujemo i ne slažemo šalju se ružne poruke koje su politički osmišljene sa željom da se Crna Gora zaustavi na njenom putu demokratizacije, slobode i suverenosti. Mi smo na tom putu trajno“, dodao je premijer Crne Gore.