VMRO DPMNE: Dogovor sa Grčkom štetan, ne možemo ga podržati

Region 24. jul. 201819:51 > 19:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je Dogovor sa Grčkom "štetan po interese Makdonije i da ne može da ga podrži". Mickoski je to rekao u razgovoru sa nemačkim državnim sekretarom Mihailom Rotom, koji je u poseti Skoplju.

Mickoski je, kako je sopštila stranka, istakao da je VMRO DPMNE „politička partija koja se iskreno nalaže za integraciju Republike Makedonije u NATO i EU“.

Nemački državni sekretar Mihail Rot je, prethodno danas na jednom okruglom stolu, ponovio poruku evropskih političara da Makedonija bez dogovra sa Grčkom oko imena ne može ući u EU i NATO.

„Budućnost Makedonije je u NATO I EU, i ovo nije samo moje mišljenje, već i evropskih institrucija, kao i svih 28 zemalja članica. Ali mora da bude jasno da bez dogovra oko sporau oko imena ne vidim šanse da uđete u NATO i EU“, rekao je Rot, koji se tokom dovodnevnog boravka u Skoplju sastao i sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom i ministrom spoljnih poslva Nikolom Dimitrovim.

Potpunim sprovođenjem Dogovora sa Grčkom o rešenju spora oko imena ;uslovljen je prijem Makedonije u NATO i početak pregovora sa EU naredne godine.

Dogovorom o rešavanju maratonskog makedonsko-grčkog spora predviđeno je da Makedonija do kraja godine pred ustavno ime doda geografsku odrednicu „severna“ i da se zove Severna Makedonija, a da Grčka prizna makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Dimitrov i Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji treba da na referndumu potvrde novo ime države pre ustavnih promena.