Cipras u Mostaru: Gradimo nove mostove za razvoj regiona

Region 23. jul. 201821:32 > 21:35
Podeli:
Izvor: FENA/Mario Obrdalj

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u Mostaru da ostaje neupitna podrška njegove zemlje stabilnosti, razvoju i evropskoj perspektivi BiH.

„Želeo bih da istaknem da Grčka podržava teške napore koje ulažete u cilju pomirenja i stabilnosti, kao i značajne reforme koje se odnose na vaše institucije, unapređenje i razvoj“, kazao je Cipras novinarima.

Premijer Grčke je rekao da je njegova zemlja pomogla posleratnoj obnovi BiH, ulažući, između ostalog, u izgradnju i obnovu razrušenih školskih zgrada u Srebrenici, bolnicu u Sarajevu, Kasindolu u Istočnom Sarajevu, pravoslavnih crkava, džamija, kao i obnovu zgrade institucija BiH.

„Za mene je posebna čast da se nalazim u istorijskom gradu Mostaru, gradu koji je simboličan za mnogo toga, s jednim mostom koji je simboličan za mnogo toga“, istakao je Cipras.

On je dodao da je dužnost političara da grade mostove, a ne da uništavaju mostove među narodima.

„Mi smo ovde da pokažemo da je naš cilj izgradnja novih puteva i mostova, na putu napretka i razvoja za naš region“, naglasio je Cipras.

On je dalje rekao da je sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem razgovarao o aktiviranju Memorandum o razumevanju iz 2013. godine, kako bi se podržali napori u oblasti prenosa tehnologije.

„Što se tiče naših bilateralnih odnosa, ponovo smo pokrenuli nedavno zajedničku međuministarsku komisiju, organizirajući poslovni forum, a naše privredne i trgovinske komore su potpisale protokol o saradnji“, kazao je grčki premijer.

Prema njegovim rečima, postoji mogučnost novih grčkih investicija u BiH, posebno u oblasti infrastrukturnih radova, transporta, energetike, poljoprivrednih proizvoda, ali i turizma.

„Od posebnog značaje je razgovor o jadransko-jonskoj mreži, a tu je naša zajednička želja da u budućnosti imamo direktne letove na relaciji Atina-Sarajevo“, zaključio je on.

Grčki premijer stigao je u Mostar na manifestaciju „Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje“, koja se održava povodom godišnjice obnavljanja Starog mosta.

Osim Ciprasa, u Mostar su stigli i premijeri Makedonije Zoran Zaev i Crne Gore Duško Marković.

Na ovogodišnjoj manifestaciji „Mostarsku povelju mira“ će potpisati Marković i Cipras.

„Mostarska povelja mira“ dokument je koji se odnosi na doprinos miru u regionu.