Oružje iz BiH završilo na sirijskom frontu?

Region 22. jul. 201818:33 > 19:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Bassam Khabieh

Britanski novinar Robert Fisk izneo je u listu Independent saznanja o navodnom o izvozu 500 minobacača proizvedenih u Bosni i Hercegovini u Saudijsku Arabiju, a koje je, kako piše, završilo u Siriji.

Reakcije na takva saznjaa u Sarajevu su podeljena. Dok jedni smatraju da je to pitanje za istragu i deo propagande, drugi smatraju da se tvrdnje novinara istraživača moraju shvatiti ozbiljno u predizbornom periodu.

Robert Fisk koji je boravio u Bosni i Hercegovini i Srbiji, tvrdi da je video dokaze o prisustvu naoružanja iz Bosne i Hercegovine u Siriji. Takođe tvrdi da je dobio potvrdu od ljudi u Bosni i Hercegovini kako je to naoružanje stvarno i isporučeno u Saudijsku Arabiju.

“Pet stotina minobacača je masivna pošiljka oružja – većina evropskih armija nema toliku količinu u svom inventaru i čini se da su neki od njih završili u rukama islamističkog Al-Nusra Fronta/Al Kaide koji su se borili protiv Bašara al Asada samo šest meseci nakon što su isporučeni iz Bosne koja je udaljena 1.200 milja”, piše Fisk.

Jedini predstavnik bh. vlasti koji je komentarisao te navode je minsitar spoljnih poslova Igor Crnadak – juče je poslao diplomatsku poruku da će ako bude potvrde o prisustvu oružja, organi BiH sprovesti istragu.

“Ako se utvrdi da je to tačno mora se sprovesti istraga, jer su kod nas procedure jasne. Za svaki komad oružja, ako je izvezen legalno, tačno postoji dokumentacija i put, i može se utvrditi kako je došao tamo. Ako je tačno ono što smo videli u medijima onda se mora sprovesti istraga”, istakao je Crnadak.

Priča o bosanskom naoružanju je potpuno deplasirana, ne može BIH biti odgovorna za ono što rade druge zemlje koje legalno kupe oružje poručuje bivši resorni ministar Reuf Bajrović.

“Mislim da su ovi članci napisani u jednoj veoma lošoj veri. Mislim da je ovde u pitanju propagandista Asadovog režima. Autor Robert Fisk je deo mašinerije Bašara al Asada. Kao što znate Bašar al Asad je odgovoran za stvaranje ISIS-a i ovo je ustvari pokušaj da se priča o naoružavanju ISIS-a skrene u pravcu drugih zemalja”, tvrdi Bajrović.

Nešto drugačiji pogled dolazi iz kruga struke. Bezbednosni analitičar Jasmin Ahić tvrdi da je reč o upozorenju za ono što bi eventualno moglo da se desi u narednom periodu.

“Ipak, ovaj segement istraživačkog novinarstva i navodi koji dolaze bez obzira da li oni bili ozbiljni ili u nekom srednjem nivou, imaju svoju težinu. To je još jedan od segmenata kako bi se ukazalo da u ovom prostoru osim deklarativnih političko-bezbednosnih pretnji postoji jedna dobra baza za eventualno imati problematičnu situaciju ako bi u tom segmentu došlo do nekih neželjenih incidenata u Bosni i Hercegovni, pre ili posle izbora”, upozorava Ahić.

Bajrović i Ahić obojica misle da je ovo deo nastavka geopolitičkih igara koje se igraju ne samo oko Bosne i Hercegovine nego i oko regiona Zapadnog Balkana, te da će se verovatno nastaviti u budućnosti.