Parastos Draži Mihailoviću kod Herceg Novog

Region 17. jul 201810:38 > 10:53
Podeli:
Izvor: N1

Parastos četničkom vođi Draži Mihailoviću biće održan danas kod Herceg Novog, što je izazvalo brojne osude u Crnoj Gori, a Ministarstvo kulture okarakterisalo je to kao nedopustiv čin i provokaciju.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja najavilo je za danas proteste u Grblju i Herceg Novom, ukoliko nadležni ne spreče održavanje parastosa.

Organizator skupa je udruženje „Srpski soko“, a služiće sveštenstvo Mitropolije crnogorsko–primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nije predviđeno prisustvo mitropolita SPC-a Amfilohija Radovića, saopšteno je ranije iz crkve.

Sličan skup, u organizaciji istog udruženja i u znak sećanja na četničkog vođu Mihailovića održan je kod Herceg Novog 2005. godine.

Ministarstvo kulture Crne Gore je ranije najoštrije osudilo održavanje tog parastosa Mihailoviću uz apel građanima da ne nasedaju na provokaciju, kako je od strane resornog ministarstva okarakterisan najavljeni skup.

„Najavljeni parastos, koji će Mitropolija crnogorsko primorska služiti nekadašnjem vođi četničkog pokreta, predstavlja nedopustiv čin – i sa istorijskog i sa kulturološkog aspekta. Zanimljivo i paradoksalno – sve se dešava u danima tokom kojih Crna Gora slavi najznačajniji datum iz svoje snažne i dugovečne antifašističke tradicije“, navodi se u reagovanju Ministarstva.

Parastos se služi povodom 100 godina od stradanja ruske, carske porodice Romanov i 72 godine od ubistva đenerala Dragoljuba Mihailovića, navodi se saopštenju na sajtu Mitropolije SPC-a.

Udruženje boraca NOR-a i antifašista Cetinja je parastos Mihailoviću okarakterisalo kao „gnusan čin“ i najavilo proteste u nastojanju da spreči njegovo održavanje, saopšteno je iz tog Udruženja, koje očekuje da će im se u protestu priključiti i druge, lokalne organizacije boraca.

Kilibarda: Još jedan Amfilohijev udarac na Crnu Goru

„Crna Gora ne sme dozvoliti služenje parastosa četničkom vođi i ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Herceg Novom“, kazao je podgoričkom radiju Antena M istoričar književnosti Novak Kilibarda.

Kilibarda smatra da to „bukvalno znači potcenivanje Crne Gore i vređanje manjinskih naroda u Crnoj Gori“.

„To što će u Herceg Novom biti organizovana crkvena svečanost četničkom komandantu zapravo i nije iznenađenje za ljude koji poznaju gospodina Amfilohija, i njegov posao od kada je došao u Crnu Goru. To je čovek koji ne priznaje ni crnogorsku naciju, jezik, državu. To je, zapravo još jedan udarac Amfilohija Radovića na Crnu Goru, i nadam se da će ova Crna Gora koja je stabilna na svom evropskom putu zabraniti taj anticrnogorski pokušaj“, ocenio je Kilibarda.

Mitropolija SPC-a je u regovanju navela da ona nije organizator parastosa, da delovanje Draže Mihailovića u Drugom svetskom ratu „do danas nije do kraja rasvetljeno“ i da „svaki kršteni čovek ima pravo na molitvu, bio on na ovoj ili na onoj strani u Drugom svetskom ratu“.

„Parastos je lokalna stvar jednog sela i jednog udruženja i nije čak ni predviđeno da mitropolit bude tamo. Inače, sveštenici sami zakazuju i obavljaju i parastose i ostala bogosluženja i ne pitaju svoga vladiku svaki put treba li da to urade“, dodaju iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Skup je zakazan za 18 sati u crkvi Svetog Nikole u Žlijebima kod Herceg Novog.