Skupština RS odbacila izveštaj odbora o smrti Dragičevića

Region 04. jul. 201812:15 > 12:20
Podeli:
Izvor: N1

Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila izveštaj skupštinskog odbora u kojem je konstatovano da "postoji osnov sumnje" da je 21-godišnji mladić iz Banjaluke David Dragičević ubijen.

Izveštaj su podržali poslanici opozicije, dok su se poslanici vladajuće koalicije – SNSD, DNS i SP suzdržali od glasanja, zbog čega izveštaj Anketnog odbora nije dobio podršku u parlamentu.

Nakon glasanja svi poslanici opozicije su napustili skupštinsku salu.

„Za istinu i pravdu je glasalo 27 poslanika. Većina je odlučila drugačije. Danas je poništen parlament RS. Oni su odlučili da budu saučesnici u prikrivanju istine i pravde“, rekao je posle napuštanja skupštinske sale Branislav Borenović iz PDP-a, koji je predsedavao Anketnom odboru.

On je ocenio da „svako nosi svoj krst“, dodavši da je „bruka i sramota da su poslanici zbog zahteva (lidera vladajućih stranaka) Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića odlučili da budu na strani nepravde i loših odluka“.

Pre glasanja, opozicija je od glavnog tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimira Lepira zatražila zvaničnu informaciju o tome da li je tužilaštvo okarakterisalo smrt Davida Dragičevića.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je da je zatražio zvaničnu informaciju od glavnog tužioca Lepira i da mu je on potvrdio da je 28. juna tužilaštvo izdalo naredbu o pokretanju istrage o ubistvu Davida Dragičevića protiv N.N. osoba.

Čavić je kazao da mu je Lepir preneo da je ta naredba danas upućena MUP-u RS.

 Prethodno su stranke opozicije (SDS-PDP-NDP) zatražile pojedinačno izjašnjavanje poslanika o izveštaju Anketnog odbora, pozivajući se na pismo koje je poslanicima uputio Davor Dragićević, otac mladića, u kojem je navedeno da glasajući za izveštaj Aketnog odbora pokazuju „da li su ljudi ili nisu ljudi“.

Poslanici vladajuće koalicije nisu podržali ovakav zahtev opozicije.

Anketni odbor je osnovan jednoglasnom odlukom Narodne skupštine RS na inicijativu predsednika RS Milorada Dodika i u njegovom radu su učestvovala četiri poslanika opozicije i jedan predstavnik SNSD-a.

Osim zaključka da postoji „osnov sumnje“ da je David Dragičević ubijen, u izveštaju je zatražena smena ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i vrha Policije RS, zbog brojnih propusta i istupa u javnosti koji su uznemirili javnost.

David Dragićević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel.

Policija je dva dana posle pronalaska tela saopštila da je smrt zadesna i da ne postoje elementi krivičnog dela.

Porodica madića je od početka tvrdila da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu, koja je kanalizacija.

Od 26. marta se svako veče na Trgu Krajine održavaju mirni skupovi građana na kojima se traži istina i pravda za Davida Dragičevića, a u međuvremenu je formirana Fejsbuk grupa „Pravda za Davida“ koja broji skoro 330.000 članova iz RS, BiH, regiona i sveta.

Za 7. jul zakazan je veliki skup u Banjaluci, koji organizuje grupa „Pravda za Davida“.