Davidov otac: Više ne branite mog sina, već svu drugu decu

Region 02. jul. 201814:16 > 14:25
Podeli:
Izvor: N1

Davor Dragičević, otac tragično stradalog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, uputio je poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske pismo u kojem od poslanika traži da podrže izveštaj skupštinskog Anketnog odbora u kojem je navedeno da "postoji osnov sumnje" da je njegov sin ubijen.

Davor Dragičević naveo je da očekuje da Okružno tužilaštvo Banjaluka danas okvalifikuje smrt Davida Dragičevića kao ubistvo.   „Vi, isto kao i ja, znate šta se desilo sa mojim sinom. To zna čitava moja zemlja, zemlja za koju sam se borio u odbrambeno-otadžbinskom ratu“, navedeno je u pismu poslanicima.

Dragičević je od poslanika tražio da podignu ruku za zaključke Anketng odbora, kao što on ruku podiže svako veče na Trgu Krajine, gde se skoro 100 dana održavaju protesti.

„Zapamtite, vi više ne branite mog sina. Moj sin je ubijen i, na moju veliku žalost, niko ga ne može vratiti. Vi ćete braniti sve druge sinove i ćerke ove zemlje, na kraju krajeva branićete i svoju decu“, navodi se u pismu.

Dodao je da je pred poslanicima najvažniji i najveći ispit.

„Sami birate kako će vas istorija pamtiti: da li kao saučesnika u zločinu, ili kao borca za pravdu“, naveo je Dragičević.

Skupština RS danas je nastavila zasedanje raspravom o izveštaju skupštinskog Anketnog odbora o okolnostima pod kojima je nastupila smrt 21-godišnjeg Dragičevića.

Anketni odbor, koji je formiran na osnovu odluke Skupštine, 5. juna je doneo zaključak prema kojem „postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen i da se Tužilaštvo hitno mora odrediti u vezi sa tim pitanjem“.

Za zaključke su glasala četiri člana Anketnog odbora iz opozicionih stranaka, dok se predstavnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) Drago Kalabić uzdržao od glasanja.

Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je u nekoliko navrata najavio da poslanici vladajuće koalicije neće podržati izveštaj Anketnog odbora, jer je on, kako je naveo „ispolitizovan“.