Obeleženo 76 godina od bitke na Kozari

Region 01. jul 201816:45 > 16:52
Izvor: Srna

Na Mrakovici u Republici Srpskoj danas je obeleženo 76 godina od bitke na Kozari u Drugom svetskom ratu. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, brojne delegacije boračkih udruženja položili su vence na Centralno spomen-obeležje na Mrakovici.

Vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Vlade RS, Predsedništva BiH, SUBNOR-a i udruženja logoraša iz Drugog svetskog rata iz RS i Srbije.

Vence su položili i predstavnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, kao i delegacija generala i admirala Srbije.

Obeležavanje godišnjice bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsednik RS Milorad Dodik rekao je, obračajući se prisutnima, da je srpski narod bio žrtva Hrvata i Muslimana, naroda s kojima je, kako je kazao, delio život na ovim prostorima.

On je kazao da dolazi redovno na Kozaru, jer je „potomak slavnog stradalnog naroda koji je kroz istoriju podnosio stradanje koje je organizovano da bi Srbi nestali“.

„Ovde je bila istinska priča o ubijanju Srba od strane ustaša koje su činili Muslimani i Hrvati“, rekao je Dodik.

Na Kozari je za samo mešto više od mesec dana 1942. godine stradalo više desetina hiljada partizana i srpskih civila, a hiljade njih su poslate u logore u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, gde su izgubile život.