Skoplje: Ime "Ilindenska Makedonija" zadovoljava obe strane

Region 20. maj. 201812:12 > 12:14
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Vlada Makedonije saopštila je da je "Republika Ilindenska Makedonija" ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane i da očekuje da će taj predlog dobiti širu podršku Atine.

Vlada premijera Zorana Zaeva istakla je da će nastaviti pregovore sa Grčkom do pronalaženja definitivnog rešenja dvoipodecenijskog spora.  

„Nikada nismo bili bliže rešenju, a prijateljstvo dve zemlje i dva naroda nikada nije bilo veće. Uložićemo sve napore da izvučemo maksimum od ovog pozitivnog istorijskog trenutka za dve države“, navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Kako se ističe, ponuđeno rešenje „Republika Ilindenska Makedonija“ je ime sa vremenskom odrednicom koje se poziva na konkretne datume iz prošlosti i realna je mogućnost za kompromis koji zadovoljava obe strane.  

„Tim imenom pravimo potpuno razgraničenje sa regionom Makedonija u Grčkoj. Razganičenje po svakom aspektu“, navodi Vlada Makedonije.  

Dodaje se da je Ilindenski ustanak zajednička borba multietničkog naroda Makedonije za socijalna prava i slobode i da nema nikakve teritorijalne aspiracije ni prema jednoj susednoj zemlji, uključujući i Grčku.

„To je ista borba i 1903. i 1944. godine“, navodi se u saopštenju makedonske vlade.  

Grčka vlada je sinoć, kako je prenela makedonska agencija MIA, na indirektan način odbacila predlog makedonske strane da rešenje spora bude „Ilindenska Makedonija“, preko stava da saglasno predlozima medijatora UN Metjuja Nimica treba da se nađe ime koje će imati geografsku odrednicu.  

„Pozdravljamo stav BJRM da rešenje spora oko imena ne može da postoji bez usvajanja erga omnes, odnosno imena za opštu upotrebu. Ipak ohrabrujemo naše susede da produžimo zajedno da radimo na pronalaženju uzajamno prihvatljivog rešenja sa geografskom ili vremenskom odrednicom, kako predviđa paket predloga medijatora UN“, navela je grčka vlada.  

Makedonski premier Zoran Zav rekao je juče da Makedonija pristaje na ustavnu reviziju i da novo složeno ime „Ilindenska Makedonija“ koristi i u međunarodnoj, ali i unutrašnjoj komunikaciji, sa približavanjem EU.  

Zaev je nakon sastanka sa državno-političkim vrhom zemlje rekao da veruje u to rešenje i da i da će voditi napred, dok je lider opozicije Hristijam Mickoski ponovio da VMRO DPMNE ostaje pri pri stavu da neće podržati promenu Ustava i ustavnog imena Republika Makedonija.  

U saopštenju kabineta premijera Aleksisa Ciprasa ponovljena je grčka pozicija da rešenje i sve što se odnosi na odustajanje od iredentizma mora da bude garantovana promenama Ustava.

Veći deo grčkih opozicionih stranaka, podseća se, juče je odbacio ime „Ilindenska Makedonija“ kao opciju za rešenje, jer smatraju da ne eliminiše iredentizam.  

Vlada Makedonije se nada da bi posle dogovora o imenu mogla da dobije datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu vojnu alijansu.  

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije. Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.