Grčki opozicioni lideri protiv imena "Ilindenska Makedonija"

Region 20. maj. 201810:08 > 10:10
Podeli:
Izvor: N1

Grčki opozicioni lideri odbacili su novi predlog za rešenje višegodišnjeg spora Grčke i Makedonije oko imena, a očekuje se protivljenje i u okviru vladajuće Siriza partije, prenosi grčki list Ekatimerini na svom sajtu.

S druge strane, Vlada Makedonije je saopštila da je „Republika Ilindenska Makedonija“ ime sa vremenskom odrednicom koje zadovoljava obe strane i da očekuje da će taj predlog dobiti širu podršku Atine.

U telefonskom razgovoru sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom vođe Nove demokratije, Pokreta za promene, To Potamija i komunističke KKE partije odbili su predlog da se ime BJRM promeni u „Republika Ilindenska Makedonija“, koji je kako se prenosi, makedonski premijer Zoran Zaev predložio Ciprasu na razgovorima u Sofiji prošle nedelje.  

Međutim grčka vlada smatra da ovaj predlog predstavlja osnovu za razgovore i da bi mogao da dovede do održivog rešenja za višedecenijski dva suseda oko imena Makedonije, navodi grčki list.  

Vođa Nove demokratije Kirijakos Micotakis, prema izveštajima, rekao je Ciprasu da je naziv Republika Ilindenska Makedonija „neprihvatljiv“ jer izražava iridentističke ambicije.  

Vođa To Potamija Stavros Teodorakis, Dimitris Kucoumbas iz partije KKE i Vasilis Leventis iz Unije centrista rekli su takođe da se ne slažu s tim predlogom.  

Ostaje još da se vidi stav ministra odbrane Panosa Kamenosa i partije Nezavisnih Grka (ANEL), manjeg partnera u vladi. Međutim, kako navodi grčki list, ne očekuje se da će to pitanje ugroziti političku budućnost koalicije.  

Ukoliko se postigne sporazum BJRM može da pokrene odgovarajuće procedure odobravanja pre novog samita EU u junu da bi dobila datum za početak pregovora o pristupanju Uniji kao i da mogući poziv za ulazak u NATO, navodi list.  

Cipras je juče ujutro takođe obavestio predsednika zemlje Prokopisa Pavlopulosa o najnovijem razvoju događaja oko tekućih pregovora o imenu, prenosi Ekatimerini.  

„Mi želimo dugoročna rešenja“, rekao je Cipras i dodao da vlada insistira na tome da BJRM izmeni svoj ustav.

On je dodao da su pregovori s Skopljem u kritičnoj fazi. Pavlopulos se založio za najveći mogući konsenzus među grčkim strankama.  

Kako prenose makedonski mediji, premijer Makedonije Zoran Zaev zatražio je juče opštu podršku za promenu imena države u „Republika Ilindenska Makedonija“ o kojem je, kao o obostrano prihvatljivom rešenju, razgovarao sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.  

Nakon sastanka sa predstavnicima državno-političkog vrha Makedonije, Zaev je rekao da je to rešenje istorijska šansa za rešavanje dvoipodecenijskog spora sa Grčkom oko imena Makedonije.  

Zaev je rekao da će Makedonija mogućim sporazumom prihvatiti da novo složeno ime bude za opštu upotrebu, a da će se za unutrašnju upotrebu sprovoditi u fazama i najavio referendum po tom pitanju, dodajući da je grčka strana to prihvatila.