Poruke nedobrodošlice migrantima u BiH, u Salakovcu mirno

Region 19. maj. 201819:33 > 19:43
Podeli:
Izvor: N1

U Bosni i Hercegovini, problemi s migrantima polako se stišavaju. Bar onima kojima je u petak policija Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u jednom trenutku, zabranila da uđu na teritoriju za koju su nadležni.

Konvoj je bio zvanični, pa se čelnici MUP-a tog kantona sada pozivaju na odgovornost, dok je u kampu Salakovac, gde su na kraju ipak stigli, situacija stabilnija.

U kampu Salakovac danas mirno. Od jutra, migranti u redu za registraciju. Deca na igralištu. Vrata otvorena za one koji žele privremeno da napuste kamp.

„Noć je protekla mirno, ljudi su bili umorni tako da su spavali čak malo duže jutros. Podeljen im je doručak, zbrinuti su medicinski, koji su imali juče bolesti evidentirane, već su u tretmanu lečenja i sve ide svojim tokom“, kaže za N1 Edin Denjo, upravnik tog kampa.

Park preko puta sarajevske Vijećnice – danas je pust. Iza migranata ostala je preorana zemlja. U blizini zatičemo migrante koji su tek juče stigli. Pakistanci.

„Nas četverica smo stigli sinoć. Iz Srbije, tamo smo proveli šest meseci. Sami smo došli, nemamo agente, nemamo šefa, došli smo da tražimo pomoć i posao. Nemamo ništa protiv da nas smeste u kamp“, priča nam jedan od njih.

Radnim danima mogu se prijaviti samostalno u Službu za poslove sa strancima, ali u danima vikenda to moraju učiniti u pratnji policije. Stoga, oni koji to i žele su ipak odlučili da će čekati do ponedeljka. Ipak, većinu migranata čine oni koji ne žele bilo kakav dodir s nadležnim institucijama BiH.

A rat nadležnih nastavlja se i danas. I danas poruke osude, kako neki tvrde, jučerašnjeg zveckanja oružjem MUP-a HNK-a i korišćenja migranata u političke svrhe. Međutim, nastavljaju se i poruke nedobrodošlice migrantima.

„Da to nije veliki bezbednosni problem svi bi oni davno prolazili i nastavili da prolaze i ulaze u Evropu. Ne biste tamo imali države koje se ograđuju žicom, koje sprovode striktne propise nakon što su ih ispočetka pozivali jer su mislili da će ti brojevi biti mali“, kaže Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske.

Međutim – šta nakon Salakovca, čiji kapaciteti su gotovo pa popunjeni? Gde smestiti migrante koji svakodnevno dolaze? Do nedavno je taj broj dosezao čak i do stotinu dnevno. Ministar bezbednosti Dragan Mektić tvrdi, znatno je smanjen. Resorno ministarstvo, tj. granična policija donosi i sledeću odluku: „Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, 18.5.2018. godine, uputili su policijske službenike koji će u sastavu jedinica granične policije pod nadležnošću i zajedno s policijskim službenicima Terenskog ureda Istok – Višegrad Granične policije BiH u narednom periodu nadzirati državnu granicu u cilju sprečavanja ilegalnih migracija“.

Odluka dolazi nakon brojnih zahteva granične policije, koja je, kako tvrde, u nedostatku više od 500 službenika. I nakon što je, kako tvrde u graničnoj, migrantska kriza iscrpila ljudske i materijalne resurse graničara na ovom području.