U Hrvatskoj "Hod za slobodu" nasuprot "Hodu za život"

Region 19. maj. 201814:54 > 16:02
Podeli:
Izvor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na riječkom "Hodu za slobodu" učestvovale su stotine ljudi, a na čelu povorke nosili su transparent sa sloganom "Za izbor, za različitost, za ljubav" i hrvatske zastave. Ovaj protest reakcija je na "Hod za život" - inicijativu protiv prava žena na abortus.

S druge strane, „Hod za život“ u Zagrebu se održava po treći put, u Splitu po drugi, a u Rijeci prvi put, pod sloganom „Sva ljudska prava počinju začećem“ kojim, kako su istakli organizatori, svakoj majci žele da pošalju poruku – ‘Nisi sama, život je dragocen dar’.

Učesnici „Hoda za život“ nosili su transparente na kojima je među ostalim pisalo „Za život – Za ljubav – Za Boga“, „I ja želim živeti“, „Život ne pruža garancije, ali abortus ne pruža šansu“, „Dalmacija za život“, „Jadno je da dete treba umreti kako biste vi živeli kako želite“, „Želim se roditi“. Ovu povorku u Zagrebu je dočekao transparent „Smrdi na fašizam“.

Policija kaže da se u Zagrebu okupilo oko 10.000 učesnika te povorke.

Riječki gradonačelnik: Ćutljiva većina da se probudi i kaže dosta

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je okupljenima da je ponosan, jer je išao s njima i jer ih toliko ima.

„Moramo pobediti, ova borba neće biti laka, a pobedićemo, jer nas nosi istina i naša energija,“ rekao je.

„Danas moramo govoriti ne samo o ženskim pravima, nego mnogo šire – ugrožavaju se prava žrtava nasilja, nacionalnih manjina, istospolnih zajednica, prava raznolikih brakova, samo je pitanje ko je sledeći,“ naveo je i poručio „dosta je.“

Rekao je i da „velika hrvatska ćutljiva većina mora da se probudi i jasno da kaže ‘dosta'“.

„Ne želimo živeti u državi u kojoj nam oduzimaju prava. Svaka sloboda je izborena, i to krvavo, počevši od opšteg pojma slobode do slobode manjina, pojedinca, prava glasa, slobode žena“, rekao je i nastavio da se ne može miriti s onima koji nastoje da ograniče te slobode koristeći se pritom manipulacijama, lažima i netransparentnim finansiranjima.

„Nemojte se bojati reći „ne“, nemojte se bojati da govorite. Pobediti možemo samo glasnom istinom i glasnim ‘ne'“ rekao je Obersnel i dodao kako se nada da će im se pridružiti i ostali gradovi.

Volim grad koji misli, volim grad koji brani slobodu, poručio je.

„Hod za slobodu“ organizovala je inicijativa „Građanke i građani Rijeke“, a ističu kako je to njihova reakcija na „Hod za život“, kao i da žele da spreče jačanje konzervativizma i pokušaj ograničavanja prava manjina i pojedinca na slobodan izbor odnosno pravo žena na pobačaj, pravo na zaštitu od nasilja, prava istospolnih zajednica i druga prava.

Iva Davorija iz Udruženja PaRiter rekla je da je Rijeka „budna“, da prati zbivanja i ne da svoja prava.

U 2018. se opet borimo za teško stečenu slobodu, ali sada nas neprijatelj izjeda iznutra, rekla je i navela da se ponavlja borba za autonomiju ženskog tela i pobačaj, koji mora biti legalan i dostupan, uz odgovarajuće obrazovanje i kontracepciju.

„Moje telo, moj izbor, moja prava, i to važi za sve žene“, rekla je. Dodala je da su danas na redu žene, juče istopolne zajednice i nacionalne manjine, upitavši ko će, onda, ostati slobodan. Borimo se za ljubav, za slobodu bez kompromisa, nema predaje, poručila je.