Ilindenska Makedonija novi predlog za rešenje spora s Grčkom

Region 18. maj. 201811:49 > 14:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Republika Ilindenska Makedonija je novi predlog za rešenje spora oko imena o kojem su u Sofiji razgovarali makedonski i grčki premijer, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, objavio je portal Nova TV, pozivajući se na diplomatske izvore.

Navodi se da bi novi makedonski predlog navodno bio prihvatljiv za grčku stranu, koja insistira na erga omnes, što tumači kao ime za opštu upotrebu.

Paket tog rešenja za spor oko imena Makedonije predviđa da jezik bude makedonski, a da u rubrici državljansvo bude zapisano: građani Republike Ilindenske Makedonije, kao i da međunarodni kodovi ostanu MK/MKD.

Zaev je u Sofiji rekao da je sa Ciprasom razmotrio nekoliko opcija i da je jedna bila prihvatljiva za obe strane, ali nije naveo koja.

Prema portalu Nova TV, ideja sa referencom Ilindenska je da se potvrdi istorijski kontinuitet makedonske države na koji se poziva u preambuli Ustava.

Do sada se razgovaralo o geografskim referencama i poslednji predlozi medijatora UN Metjua Nimica su bili „gornja“, „severna“, „vardarska“ Makedonija.

Zaev i Cipras su najavili da će se novom predlogu, za koji smatraju da je prihvatljiv, konsultovati sa opozicijom i predsednicima dve države, kao i da treba da se proveri da li može institucionalno da se sprovede.

Zaev očekuje da se građani saglase sa rešenjem

Premijer Zaev izjavio je u Sofiji da očekuje da se građani i institucije u Makedoniji saglase s predlogom konačnog rešenja spora oko imena i da bude potvrđeno.

Kako je javio izveštač Televizije Telma iz Sofije, u govoru na „Bečkom ekonomskom forumu“ Zaev nije rekao koji je predlog utvrđen s Ciprasom kao prihvatljiv, ali je istakao da je bio motivisan da traži mogućnost za konačno rešenje dvoipodecenijskog spora.

„Lično sam bio motivisan da idem napred s mojim kolegom Ciprasom, da na kreativan način nađemo moguće rešenje koje će biti konačno, koje je mogućnost za konačno rešenje problema koji postoji više od 25 godina“, rekao je makedonski premijer.

To je, kako je istakao, osetljiv problem, ali je poruka za prijateljstvo, saradnju i povezanost nešto što je vredno da se ide hrabrim koracima.

„Nadam se da će naši građani, naše institucije, da se saglase, da bi konačno rešenje bilo potvrđeno“, rekao je Zaev.

Vlada Makedonije se nada rešenju spora pre Saveta ministara EU u junu, kako bi dobila datum za početak pregovora o prijemu u EU, dok se u julu, na Samitu NATO, nada pozivu za stupanje u tu alijansu.

Maratonski spor Grčke s Makedonijom oko njenog prava na naziv koji nosi i severna grčka pokrajina, blokira evroatlantsku integraciju Makedonije.

Grčka smatra da ustavni naziv Makedonije implicira teritorijalne pretenzije.