Mogerini i Han upozorili BiH: Treba rešiti izborni zakon

Region 02. maj. 201815:16 > 15:23
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Virginia Mayo

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han upozorili su da bez izmena Izbornog zakona, BiH predstoje teškoće pri sprovođenju rezultata predstojećih opštih oktobarskih izbora.

Mogerini i Han su pozvali lidere političkih stranaka da nađu rešenje za popunu Doma naroda Federacije BiH, ocenivši neprihvatljivim da održavanje izbora bude „talac političkih stranaka“. 

„U nedavnom izveštaju o BiH, Evropska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rešenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda Federacije“, saopštila je Delegacija EU u BiH.

Mogerini i Han su istakli da politički lideri u BiH, u skladu sa ranijim opredeljenjima, još imaju priliku za postizanje sporazuma o načinu izmena odredaba izbornog zakona. Oni su naglasili da je u razgovorima, koje pomažu ambasadori EU i SAD u BiH, stvoren okvir na osnovu kojeg se može naći rešenje, dodavši da zbog toga očekuju da lideri u BiH bez odlaganja postignu kompromis u interesu BiH.

„Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcionisanje institucija, predstavlja osnovni demokratski uslov za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u Evropskoj uniji. Budući izborni rezultati ne mogu biti talac partijskih interes“, naveli su Mogerini i Han. 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će narednih dana raspisati oktobarske opšte izbore, dodaje se u izjavi i ocenjuje da postoji uverenje da će CIK BiH „sprovoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način“. 

Ustavni sud BiH je novembra prošle godine presudom po apelaciji visokog funkcionera Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bože Ljubića stavio van snage dve odredbe Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U Federaciji BiH zasad nema političkog dogovora o načinu sprovođenja te presude, što bi moglo da blokira primenu izbornih rezultata posle oktobarskih izbora, jer bi nerešavanjem načina izbora delegata u Federalni dom naroda bili blokirani i izbor predsednika Federacije BiH, Vlade Federacije BiH, a ne bi mogao biti konstituiran ni Dom naroda Parlamenta BiH, u kojem Dom naroda Federacije BiH bira dve trećine delegata. 

Ustavni sud BiH je van snage stavio odredbu prema kojoj je svaki od tri konstitutivna naroda imao obezbeđeno po jedno mesto u svakom kantonu Federacije BiH, odakle se dalje biraju delegate u Dom naroda Federacije BiH.