Milo Đukanović novi predsednik Crne Gore

Podeli:
Izvor: REUTERS/Marko Djurica

Građani Crne Gore glasali su na predsedničkim izborima, trećim od sticanja nezavisnosti. Demokratska partija socijalista proglasila pobedu svog kandidata - Mila Đukanovića.

Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata – vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, većeg dela opozicije Mladen Bojanić, Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić, grupe građana Vasilije Miličković, te kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač i predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić. 

Glasačko pravo imalo je 532.599 građana, koji su glasali na 1.214 biračkih mesta. Izbore prati oko 2.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

23.30 – Direktor crnogorskog Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović ocenio je da je jedan od razloga pobede na predsedničkim izborima kandidata vlasti Mila Đukanovića taj što opozcioni birači „nisu bili motivisani“ da izađu na birališta kao na parlamentarnim izborima.

22.50Novi predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da su ispunili obećanje i pobedili u prvom krugu. On kaže da pobeda znači podršku putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

„Ubeđen sam da nećemo izneveriti očekivanja građana i da ćemo u narednih pet godina napraviti taj završni korak“, poručio je Đukanović u Staroj zgradi Vlade, a prenose Vijesti.

22.32 – CDT je objavio rezultate nakon obrađenog celokupnog uzorka:

22.13 – Kandidat većeg dela opozicije na izborima za predsednika Crne Gore Mladen Bojanić izjavio je da neće čestitati pobedu Milu Đukanoviću.

22.06 – Državna izborna komisijia (DIK) odbacila je prigovor predsedničkog kandidata Mladena Bojanića kao preuranjen jer se morao prvo podneti opštinskim izbornim komisijama prema mestima biračkih odbora, kazao je Mersudin Dautović iz DIK.

On je naveo da se prigovor odnosi na to da su birači glasali bez biometrijskih dokumenata, kao i na to da predsednici odbora nisu dozvoljavali predstavnicima tog kandidata da unesu prigovore u zapisnik.

21.56 – Na osnovu 91,5 odsto obrađenih biračkih mesta, CeMi je saopštio sledeće rezultate:

21.47 – Čestitke Milu Đukanoviću je prvi uputio predsednik Kosova Hašim Tači koji je na Tviteru napisao da je to „pobeda Crne Gore, ali i za ceo region koji teži NATO i evrointegracijama“.

21.36  – Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić izjavio je na konferenciji za novinare da je Milo Đukanović novi predsednik Crne Gore i da neće biti drugog kruga predsedničkih izbora.

On tvrdi da ne postoji nikakva mogućnost da trenutni rezultat bude doveden u pitanje.

21.29 – Rezultati CDT na osnovu 85 odsto obrađenog uzorka:

21.17 – Projekcije rezultata CeMi na osnovu 75,2 odsto obrađenog uzorka:

21.15 – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je objavio projekcije rezultata na osnovu 75 odsto obrađenog uzorka:

21.01 – CeMi na osnovu 60,2 odsto uzorka: Milo Đukanović 53,5 odsto glasova, Mladen Bojanić 34,1 odsto.

20.50 – Centar za istraživanje i monitoring (CeMi) objavio je projekcije rezultata sa 53,1 odsto uzorka i prema kojima kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ima 53,5 odsto glasova, a kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić 34,1 odsto glasova.

20.40 – Centar za demokratsku tranziciju objavio da je konačna izlaznost 64 odsto.

Izvor : N1

20.31Vijesti su objavile podatke CeMi na 10.3 odsto uzorka. Po tim rezultatima, Milo Đukanović ima 55,9 odsto, Mladen Bojanić 34,1 odsto, Draginja Vuksanović 5,5 odsto, Marko Milačić 3,5 odsto, Hazbija Kalač 0,5 odsto, Dobrilo Dedeić 0,3 odsto i Vasilije Miličković 0,2 odsto.

20.10 – Državna izborna komisija (DIK) razmatra na vanrednoj sednici prigovor predsedničkog kandidata većinskog dela opozicije Mladena Bojanića.

Predstavnik DIK Mersudin Dautović nije želeo da kaže na šta se prigovor odnosi, već da će o tome obavestiti javnost na redovnoj konferenciji za novinare u 21 čas.

20.00 – Zatvaraju se biračka mesta.

19.27 – Reporter N1 Vojislav Stevanović nalazi se u Podgorici i za Dnevnik N1 je rekao da izbori protiču mirno i bez prijavljenih značajnijih nepravilnosti.

19.11 – Prema podacima CeMi, izlaznost na predsedničkim izborima u Crnoj Gori do 19 sati je 58,6 odsto.

18.39 – Pogledajte kakva su očekivanja građana Crne Gore od predsedničkih izbora:

18.24 – Do 18 časova je glasalo 54,6 upisanih glasača, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju.

Na predsedničkim izborima 2013. je do 18 časova glasalo 53 odsto, a na parlamentarnim izborima 2016. 65,5 odsto glasača.

17.20 – Centar za istraživanje i monitoring (CeMi) saopštio je da je do 17 časova glasalo 49,5 odsto birača.

16.59 – Predstavnik Državne izborne komisije (DIK) Mersudin Dautović kazao je da opštinskim izbornim komisijama i u DIK nije stigao nijedan zvanični prigovor.

16.45 – Izlaznost na izborima u 16 časova je za oko 10 odsto bila niža u odnosu na parlamentarne izbore 2016. godine, saopštio je Centar za demokratsku tranziciju.

16.04 – Prema podacima Državne izborne komisije, do 15 časova je glasalo 41,95 odsto građana.

14.05 – Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić je pozvao građane da izađu na izbore kako bi zaustavili „autokratu koji Crnu Goru hoće da uvede u diktaturu“. 

„Da pokažemo da to više ne može da se radi i da većinska Crna Gora hoće da bude slobodna demokratska zemlja“, rekao je Bojanić, ocenjujući da izbori „nisu bili fer i slobodni“. 

Bojanić je kazao da očekuje pobedu, s tim što mu je „manje važno da li je u prvom ili drugom krugu“. On je kazao da u slučaju drugog kruga, očekuje podršku svih opozicionih kandidata. 

Izvor : N1

13.54 – Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da očekuje da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora i da očekuje će građani Crne Gore potvrditi da zemlja „odlučno nastavlja putem evropskog razvoja“. 

Posle glasanja, na pitanje novinara da li će biti drugog kruga, Đukanović je odgovorio: „Ako ga bude, pobećemo kao i u prvom“.

Đukanović je kazao da je predizborna kampanja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori. 

Pogledajte kakva su očekivanja građana od ovih izbora i budućeg predsednika:

13.16 – Do 13 sati na birališta je izašlo 32,8 odsto birača, navodi CDT.

12.53 – Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je želju da njegov naslednik na čelu države uvede Crnu Goru u Evropsku uniju i izrazio zadovoljstvo što danas glasa poslednji put kao predsednik svoje zemlje. 

„Zadovoljstvo mi je što je u mojim mandatima Crna Gora obnovila svoju državnost, ušla u NATO i nastavila taj trend prema Evropskoj uniji koji je bio respektabilan“, rekao je Vujanović nakon glasanja. 

12.30 – Do podneva je glasalo 27,2 odsto ili oko 144.600, podaci su CDT-a.

11.23 – Do 11 sati glasalo je 18,5 odsto građana, saopštio je Centar za monitoring izbora.

10.20 – Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da veruje da će glasanje na predsedničkim izborima proteći u demokratskoj i slobodnoj atmosferi i u dobroj organizaciji i da će se na taj način izabrati predsednik, koji će imati puni demokratski kapacitet da obezbedi Crnoj Gori nastavak evropskih vrednosti i razvoj i prosperitet države.

09.15 – Do 9 časova glasalo je 6,4 odsto, odnosno 34.270 birača

09.00 – Predsednik Državne izborne komisije Budimir Šaranović kazao je da su obezbeđeni svi normativni i organizacioni uslovi za održavanje izbora.  

Izvor : N1

08.23 – Do 8 časova je glasalo 3,3 odsto birača, ili 17.660 građana, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Izabran je onaj kandidat koji osvoji više od polovine važećih glasova. Ukoliko predsednik ne bude izabran u prvom krugu glasanja se ponavlja za 14 dana.

Aktuelnom predsedniku Filipu Vujanovuću, u maju ističe mandat. On je na dužnosti predsednika države bio tri mandata.