Žalbeni pretres Karadžiću 23. i 24. aprila

Region 13. apr. 201816:46 > 16:50
Podeli:
Izvor: Haški tribunal

Za 23. i 24. april zakazan je žalbeni pretres u predmetu protiv Radovana Karadžića pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, koji je nasledio Haški tribunal, saopšteno je iz Haga.

Pretres će biti održan u sudnici jedan zgrade Mehanizma u Hagu, u skladu s nalogom o rasporedu koji je izdalo Žalbeno veće Mehanizma. Međunarodni mehanizam za krivične sudove odobrio je ranije Karadžiću da se obrati tokom žalbenog pretresa koji je zakazan za 23. i 24. april. 

U saopštenju je tada navedeno da je u interesu pravde da Karadžiću bude odobreno da se obrati pred Žalbenim većem i iznese argumente, kao i da Tužilaštvo nije uložilo prigovor. Karadžić će se obratiti Veću u prisustvu svojih pravnih zastupnika Pitera Robinsona i Kejt Gibson. 

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora „zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine“. 

Karadžić je u podnesku od 5. januara zatražio od Žalbenog veća da mu dozvoli da učestvuje u žalbenom pretresu zajedno sa svojim pravnim zastupnicima. Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.